Jija Sohn

Bas de Brouwer
Image- Lester Arias
Bas de Brouwer
Sara Anke
Bas de Brouwer

Choreografe Jija Sohn (1982) studeerde toegepaste taalkunde in de Verenigde Staten voordat ze besloot haar focus te verleggen en zich te richten op de podiumkunsten. De Japans-Koreaanse Sohn studeerde in 2015 af aan de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling (AHK) in Amsterdam en werd als eerste choreografe geselecteerd voor Moving Forward, een residentietraject voor beginnende choreografen. Tijdens Moving Forward ontwikkelde Sohn de voorstelling Geisha’s miracle (2016) – een verkenning van het vrouw-zijn in een slim gelaagd spel met traditie in de moderne tijd.

culturele diversiteit omzetten in een universele waarde

Sohn onderzoekt in haar werk hoe culturele diversiteit kan worden omgezet in een universele waarde. Daarbij zoekt ze bewust naar de momenten waarop verschillende realiteiten, op soms weinig zachtzinnige wijze, met elkaar in botsing treden. Zij weet met haar voorstellingen een donkere, magische wereld op te roepen, radicaal en toch vol humor. Zij verbindt op een eigen manier verschillende culturen en gebruikt hierbij haar eigen Japans/Koreaanse afkomst en onze Westerse cultuur als inspiratie.

Bekijk haar werk >

Coalitie Dans

Frascati, Dansmakers Amsterdam, Don’t Hit Mama en Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

De coalitiepartners zijn unaniem in hun keuze voor Jija als groot choreografisch en artistiek talent. Zij zien in haar “een fantastische performer en getalenteerd docent, hard werkend en toegewijd, die haar publiek weet te roeren met haar eigenzinnige werk en performance.” Tijdens haar 3Package Deal jaar zal Sohn een nieuw werk ontwikkelen met een licht autobiografische ondertoon, waarbij ze nog dieper duikt in vraagstukken rond de culturele identiteit.