Smari Runar Robertsson

Smari Runar Róbertsson (IJsland, 1992) behaalde zijn bachelor in 2015 aan de Gerrit Rietveld Academie, in 2017 studeerde hij af aan de Master opleiding van het Sandberg Instituut. Róbertsson is een veelzijdig kunstenaar; hij maakt installaties, geschreven werk en muziek. Zijn werk omvat vaak een locatiespecifiek fenomeen of fundamentele architecturale kenmerken die worden benadrukt door audio, video, tekst of objecten. Door middel van zijn installaties onderzoek hij tijd, identiteit en the hermeneutics of experience.

Willekeur

Een vraag die Robertsson zich stelt is hoe we onze zelf zoals die nu is, onze situatie en onze omgeving verklaren. Hij onderzoekt pareidolie - een psychisch verschijnsel, een vorm van illusie waarbij iemand een zodanige interpretatie van onduidelijke of willekeurige waarnemingen heeft, dat hij hierin herkenbare dingen meent waar te nemen. En hoe mensen omgaan met de willekeurigheid van ons verleden en het heden. 

Coalitie Transhistoriciteit

Castrum Peregrini, Museum van Loon, de Oude Kerk en de Reinwardt Academie.

De coalitie roemt de manier waarop toeval en tijd een belangrijke rol spelen in het werk van Róbertsson. "De grenzen die ons het idee van afgebakende tijd geven zijn voor hem niet interessant. Liever rekt hij deze op."

Bekijk meer werk van Smari Runar Róbertsson

Luister naar zijn muziek: