Winnaars Amsterdamprijs voor de Kunst 2016 bekend

25 augustus 2016

Daria Bukvic, Joris Laarman Lab en Annejet van der Zijl zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2016. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) donderdagavond 25 augustus bekendgemaakt in Paradiso. De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan de kunst in de stad. Locoburgemeester en wethouder Kunst en Cultuur Kajsa Ollongren reikte de prijzen uit.

De jury roemt de winnaars om de eigen wijze waarop ze allemaal een sterke band met de actualiteit leggen, via de thematiek van hun kunst, of de manier waarop ze hun werk met het publiek delen. Juryvoorzitter Tracy Metz: “Deze lichting is proactief. Het zijn mensen met een sterk eigen artistieke visie, die met hun werk een groot publiek weten te bereiken. Zij maken korte metten met de misvatting dat hoogwaardige kunst niet voor een groot en breed publiek toegankelijk kan zijn.”

Daria Bukvic - categorie Stimuleringsprijs

De begaafde jonge theatermaker/regisseur Daria Bukvić weet mensen te raken met actuele onderwerpen die verder gaan dan het nieuws. Haar voorstellingen ‘Nobody Home’ en ‘Jihad, de voorstelling’ hadden een immense impact op het publiek: “Door persoonlijke engagement te koppelen aan een goed gevoel voor actuele thematiek, weet Bukvić een breed, nieuw en cultureel divers publiek van alle leeftijden te bereiken. Ze toont lef in haar werk en combineert op uiterst aansprekende wijze humor en engagement met een brutale eigenheid in haar artistieke keuzes.” De jury heeft dan ook groot vertrouwen in haar vakmanschap voor de toekomst.

Joris Laarman Lab - categorie Beste Prestatie

Joris Laarman Lab doet fundamenteel onderzoek naar nieuwe technologieën in de toegepaste kunst. Samen met zijn partner Anita Star functioneert Joris Laarman als pionier en geweldig vertegenwoordiger van de ‘global tech culture’; vanwege zijn interesse in wat vooruitgang kan brengen, niet alleen op het gebied van technologie maar ook op het gebied van esthetiek. Internationaal gelauwerd, maar geworteld in de stad: In de ogen van de jury is Laarman exemplarisch voor de aspiraties van Amsterdam als wereldstad; een vestigingsplaats voor innovatieve kunst van het hoogste niveau welke terechte, internationale waardering oogst.

Annejet van der Zijl - categorie Bewezen Kwaliteit

Schrijfster Annejet van der Zijl weet op een unieke manier literatuur en onderzoeksjournalistiek te combineren. Ze vertaalt bronnenonderzoek naar boeken van uitmuntende kwaliteit en heeft een eigen stijl van geschiedschrijving ontwikkeld voor een groot publiek. Haar intuïtieve onderzoeksmethode, gecombineerd met een hoge mate van perfectionisme en een meeslepende schrijfstijl maken haar een schrijfster van wereldklasse. Met de keuze voor Annejet van der Zijl geeft de jury blijk van haar waardering voor het fantastische literair-journalistieke oeuvre met internationale uitstraling dat deze buitengewone schrijfster heeft.

Download hier het volledige Juryrapport.

Amsterdamprijs voor de Kunst

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De  winnaars ontvangen  een geldbedrag van € 35.000,- en een bijzondere schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roijé.

Uitreiking Amsterdamprijs voor de Kunst 2016