Amsterdam Artística

25 oktober 2024 — 27 oktober 2024

Een muzikale reis door onze stad

Op 27 oktober 2024 bestaat de stad Amsterdam precies 750 jaar. Dat viert de Cubaanse band SonPaTí met het unieke project 'Amsterdam Artística', een ode aan de stad waar de bandleden zelf wonen en waar ze zoveel van houden. 

Voor deze bijzondere voorstelling zijn zes Latijns-Amerikaanse topmuzikanten uit Amsterdam en omgeving gevraagd om voor SonPaTí een stuk te schrijven met als thema ‘Amsterdam’. De composities verschillen in muziekstijl; denk aan Cubaanse son, Colombiaanse cumbia en Dominicaanse pambiche. Ook het perspectief op de stad varieert. De stukken gaan onder andere over gentrification van wijken, slavenhandel en fietsen in Amsterdam, waardoor de veelzijdigheid van Amsterdam mooi wordt belicht. 

Het publiek wordt niet alleen muzikaal door de stad gegidst en maar ook getrakteerd op een rijke diversiteit aan verrassende en sprekende filmbeelden van Amsterdam. Deze beelden zijn speciaal voor de voorstelling gefilmd. De voorstelling wordt afgesloten met een Gran Finale, een jamsessie waarbij alle zes componisten op het podium meespelen. 

De voorstelling is in De Nieuwe KHL, een prachtig gerestaureerd pand met een rijke geschiedenis. Het was het koffiehuis van de Koninklijke Hollandsche Lloyd dat sinds 1908 landverhuizers en avonturiers van Amsterdam naar Zuid-Amerika vervoerde en vice versa. Daarmee is de band tussen Amsterdam en Latijns-Amerika voor een deel te danken aan de Lloyd. De Nieuwe KHL heeft een zaal die geïnspireerd is op Cubaanse danszalen is dus bij uitstek dé locatie voor Amsterdam Artística. Uiteraard worden er mojito’s en Cubaanse hapjes geserveerd. 

Ga mee op een visueel en muzikaal avontuur door Amsterdam, in een warme Cubaanse sfeer met de latin grooves van SonPaTí! 

Speeldata:

vrij 25-10-24 om 20:00 uur - Amsterdam Artistica met SonPaTí en filmbeelden
zo 27-10-24 om 16:00 uur - Amsterdam Artistica met SonPaTí met de componisten als gastmusici en filmbeelden 

SonPaTí: 

Amber Nijman - leadvocals, handpercussie
Roosmarijn Strootman - fluit, coro
Teddy Steen - Cubaanse tres, coro
Ben Kröse - gitaar
Irma Dulmers - percussie, coro
Bob Roozendaal - baby bass, coro

Componisten:

Lauriane Ghils: Para toda mi gente
Jesús Hernández Corona: Amsterdam Artistica
Ramón Mendeville: Ciudad Ajena
Pedro Luis Pardo Cosme: Un Son pa’Amsterdam
Marco Antonio Sanchez Ramirez: Amsterdam pa’tí
Ramón Valle: Pedaleando en Amsterdam

Filmmaker: Hermine Schneider
Ontwerper: Lieke Steen

Datum: 25-10-2024 & 27-10-2024
Locatie: De Nieuwe KHL
Meer informatie en kaartverkoop: https://denieuwekhl.nl/podium/