Bastien und Bastienne BinnensteBuiten in Museum Van Loon

16 augustus 2016

Tussen 1763 en 1766 reisde Mozart samen met zijn vader Leopold en zijn zuster Nannerl door de lage landen. Zij gaven ook concerten in Amsterdam. In 2016 is dit precies 250 jaar geleden. Reden voor een Mozart feestje! Daarom is dit jaar is gekozen voor het eerste operaatje van Mozart, Bastien und Bastienne, een klassieke eenakter. Mozart componeerde het stuk toen hij slechts twaalf jaar oud was.

Opera op Zak maakt van deze eenakter een nieuwe versie die helemaal in het teken staat van jong talent. Wij plaatsen de opera van de jonge Mozart in een hedendaags kader. Speciaal voor deze voorstelling wordt door Jeroen Sarphati een gloednieuwe Nederlandse hertaling gemaakt van het libretto. Elsina Jansen verzorgt de regie.

Synopsis: Een jonge componist en zijn leraar zitten samen achter de piano, er wordt gewerkt aan een opera: Een tenor en een sopraan zingen keurig en treurig over hun liefdesproblemen en een wat mysterieus brabbelende bariton brengt ze bij elkaar. Eind goed al goed, opera klaar. Maar de jongen is ontevreden: dit is niet wat hij wil vertellen. Hij wil zich niet als een kind aan de regels houden. Weg met die structuur, weg van de gebaande paden… Hij wil chaos en emotie. Zijn fantasie keert het stuk helemaal binnenstebuiten.

16 tot en met 21 augustus 2016
​Grachtentuin