BEI COSY

16 juni 2017

‘Bei Cosy’ is een hybride tentoonstelling en tijdelijke queer bar, van 16 juni t/m 8 juli bij Rongwrong.

Gastheer van dit project is Sands Murray Wassink in samenwerking met Philipp Gufler en Richard John Jones. Het project omvat een reeks van nieuw opdrachten, getiteld "Fingerbekenntnisse", van kunstenaars uit zowel Amsterdam als het buitenland, geïnspireerd door en ter ere van Cosy Piero en haar queer bar ‘Bei Cosy’ in München. Cosy Piero en haar bar zijn exemplarisch voor een belangrijk deel van de queer geschiedenis, die echter, vaak niet-gedocumenteerd, langzaam in de vergetelheid geraken, ondanks hun belang voor de artistieke en persoonlijke uitwisseling van lokale gemeenschappen en hun invloed op de seksuele politieke van haar tijd. 

De tentoonstelling en bar functioneren beiden als een artistieke en sociale ruimte die de artistieke queer scène in de stad Amsterdam aanspreekt en uitnodigt. Als gastheer/vrouw van acht speciaal geprogrammeerde bijeenkomsten, naast meer spontane bijeenkomsten en collectieve activiteiten, wil dit project ‘Bei Cosy’ actieve verbintenissen aangaan en uitwisseling genereren tussen het bestaande publiek van Rongwrong en de queer gemeenschap. 

Van belang is de specifieke vorm, waarbij de meer klassieke tentoonstelling wordt geactiveerd als een sociale ruimte, die actief uitnodigt en een netwerk van uitwisseling creëert. Tegelijkertijd ontstaat er een levend archief via de documentatie op de website van het project, waarbij deze spontane en meer efemere, maar betekenisvolle gebeurtenissen, samen komen.