Cineblend 2017

Still, Circus Without Borders, 2015, Susan Grey
Still, Circus Without Borders, 2015, Susan Grey
13 juni 2017

Cineblend 2017

Cineblend (voorheen Beeld voor Beeld) is een internationaal documentaire film festival over culturele diversiteit in Bioscoop Het KetelhuisTolhuistuinPakhuis De Zwijger en Jungle Amsterdam van 13 t/m 23 juni. 

Voortgekomen uit de visuele antropologie, vertoont het festival documentaires over uiteenlopende (sub)culturen, en biedt het een ontmoetingsplaats voor filmmakers en publiek met verschillende culturele achtergronden. Film of documentaire is het uitgangspunt van dit festival maar deze worden steeds meer gemengd met andere kunstdisciplines die thematisch en inhoudelijk verwant zijn, zoals muziek, theater, spoken word, beeldende kunst, performance en dans. 

Thema 2017: INCLUSION AND EXCLUSION

Het proces van inclusie en uitsluiting is volgens vele commentatoren en analisten hèt grote politieke en maatschappelijke issue van het begin van de 21ste eeuw. In deze editie van Cineblend besteden we uitgebreid aandacht aan verschillende processen van inclusie en uitsluiting. Nagenoeg alle films van deze editie zijn aan dit thema gewijd.  

 

De openingsfilm van Cineblend 2017 is The Others. (Nederlandse première) – Ayşe Polat | 2016 | 66 min. | Engelse ondertiteld en aansluitend nagesprek met de regisseur. 

In de overwegend Koerdische provincie Van is de aanwezigheid van de Armeense gemeenschap alleen nog zichtbaar in de talrijke ruïnes van kerken. In een gebied waarin Armeniërs door Koerden worden gezien als ‘the Others’ probeert Ali het Armeense erfgoed veilig te stellen. De film van de Turks-Koerdische regisseuse Ayşe Polat vertelt een onbekend en persoonlijk verhaal van de Armeense genocide en laat ons zien dat “the past is never dead, it is not even past” (W. Faulkner)

Op de avond van 13 juni vindt de eerste filmavond van Cineblend Open Air plaats in de Tolhuistuin. Daar wordt de film Trances (El hal) - Ahmed El Maanouni (Marokko) (Marokko, 1981. Arabisch gespoken, Engels ondertiteld, 87 minuten) vertoond. Deze film was de eerste van Scorsese's World Cinema Project, waarbij hoogtepunten uit de wereldcinema worden gerestaureerd. Zo sluit deze film aan bij de Scorsese tentoonstelling in EYE en is tevens de pre-opening van het Cineblend festival. De film wordt muzikaal ingeleid door gitarist Dieter van der Westen (Kasba) en de Nederlands-Marokkaanse schrijfster en zangeres Samira Dainan. Voor het muziekproject 5amsa heeft Samira verschillende folk-stijlen in Marokko onderzocht. Ze vertolkt onder andere arrangementen van muziek van Nass El Ghiwane. Sinds hun eerste performance samen zijn Dieter en Samira welkome gasten in theaters, festival, presentaties en literaire events in Nederland en Marokko.

 

Cineblend Open Air is een terugkerende openluchtfilmavond in de Tuin van de Tolhuistuin op de volgende avonden: 13 juni, 11 juli, 7 augustus en 12 september.