Cinedans FEST '24

Campaign image Atopias: The Homeless Wanderer by Daniela Yohannes and Julien Beramis  
Campaign image Atopias: The Homeless Wanderer by Daniela Yohannes and Julien Beramis  
20 maart 2024 — 31 maart 2024

Cinedans bestaat 20 jaar! De jubileumeditie Cinedans FEST ’24 vindt plaats van 20 tot en met 24 maart in Eye Filmmuseum in Amsterdam én online van 20 tot en 31 maart op Cinedans WEB.

Een staalkaart van nieuwe en spannende verhalen verteld door de lens van het bewegende lichaam. Films waarin kunstenaars op speelse wijze bestaande betekenissen herdefiniëren, ons inspireren en ons herinneren aan de kracht van dans!

Vijf dagen lang staat Eye in het teken van de internationale dansfilm met bijzondere highlights en premières en een special filmprogramma met een postkoloniale thematiek Breaking the Chains. De centrale thema's in deze 20e Internationale Editie zijn Resistance, Resilience & Freedom, Grief & Reconciling the Past and Rituals & Healing.

Cinedans FEST ’24 toont onder meer de volgende programma’s:

Internationale shorts competitie
Met de beste internationale dansshorts van de afgelopen anderhalfjaar. De shorts variëren in lengte van 1 tot 25 minuten en worden gepresenteerd in programma’s van een uur en afgesloten met een Q&A met de makers en het publiek. Cinedans ontving meer dan 300 inzendingen uit 44 landen! Met zes programma’s en 34 Internationale short films tonen wij o.a. Alexander Ekman, Jefta van Dinther, Tanin Torabi,Samatha Shay,Alain Lake, Dimitri Sterkens, Meg Stuart en het Scottish Ballet. Een internationale jury reikt de volgende prijzen uit:
- Cinedans Jury Award 2024/ € 5.000 voor Beste Korte Dansfilm tot 25’
- Cinedans Aanmoedigingsprijs 2024/ € 2.000 voor de meest veelbelovende Dance Short
Daarnaast reiken wij de publieksprijzen uit voor beste korte dansfilm en beste documentaire.

New Dutch
De dansfilm is in zwang bij Nederlandse makers en excelleert! Uit 65 inzendingen stellen wij drie shortsprogramma’s samen. We tonen onder meer shorts van Amos Ben Tal, Kevin Osepa, Miloushka Bokma, Imre van Opstal en Emma Evelein. 

De centrale thema's in deze 20e Internationale Editie zijn Resistance, Resilience & Freedom, Grief & Reconciling the Past and Rituals & Healing.

Het programma wordt gecomplementeerd met een uitgebreid randprogramma voor professionals: Cinedans PRO, Masterclass door Kaveh Nabatian, een Pitch en een publieke presentatie van de 14 kunstenaars van het Moving Media Lab. In Eye Arena zijn vrij toegankelijk The Best of Cinedans 20 jaar! Installaties o.a. Civil Twilight  - Choreography For 450nm and 600nm van Andrea Božić and Julia Willms | TILT (2023), State of flow van Anna Fríða Jónsdóttir en Circuit Bending van Meg Stuart. 

Cinedans FEST ’24 programma
Eye Filmmuseum Tickets

Datum: 20-03-2024 t/m 31-03-2024
Locatie: Eye Filmmuseum & online
Meer informatie: https://cinedans.nl/p/fest & Cinedans WEB