Cinedans FEST

28 maart 2021

Cinedans FEST’21 vindt van 26 t/m 28 maart plaats in Eye Filmmuseum Amsterdam (en online). De 17e editie die in maart ’20 gepresenteerd zou worden moest worden geannuleerd vanwege de geldende Covid-19 maatregelen. Daarom organiseert Cinedans FEST’21 een korte Corona-proof “inhaal” editie In Eye waarin wij niet eerder vertoonde onderdelen van het programma van ’20 doorschuiven naar ’21 en aanvullen met nieuwe films. 

Cinedans FEST’21 presenteert een interdisciplinair programma waarbij de twee bewegingskunsten bij uitstek: dans en film, zich verenigen tot een nieuw genre: de dansfilm. Cinedans toont de dansfilm in al haar verschijningsvormen en biedt daarmee inzicht in de nieuwste ontwikkelingen op gebied van het genre. In drie dagen worden de internationale shorts competitie, de International Student Competition, The Best of Covid 19-dance-shorts en de state of the art van de Nederlandse dansfilm getoond. In samenwerking met internationale partners wordt een aantal Specials gepresenteerd, zoals de Hong-Kong special, als hart onder de riem en om deze kunstenaars voor een internationaal voetlicht te brengen en XXXplicit dance met films van kunstenaarscollectieven van over de hele wereld die hun werk specifiek hebben gewijd aan het vastleggen van erotische dans.

De Nederlandse premières van twee documentaires worden gepresenteerd: Being Jérôme Bel van de regisseurs Sima Khatami en Aldo Lee over enfant terrible van de dans en 'antiregisseur' Jérôme Bel, en Weizman: Before / After door regisseur Willem Baptist. De volgende films beleven o.a. hun Nederlandse première: Downriver, van de Zwitserse choreograaf Andrea Boll, Isotopes of Soul van regisseur Marinus Groothof en choreograaf Dunja Jocic, Tremble van de regisseurs /choreografen Jessica Wright en Morgann Runacre met dansers van het Scottish Ballet en Taxi! van choreograaf / regisseur Celia Rowlson-Hall (VS). Naast de filmprogrammering zijn er (online) VR-films, performances, live Q&A's en interviews met makers te zien.

Datum: 26-03-2021 tot 28-03-2021
Locatie: Eye Filmmuseum Amsterdam en online.
Meer informatie en toegangskaarten: http://www.cinedans.nl/