Symfonieorkest Con Brio: Beethoven & Weill

6 november 2016

Symfonieorkest Con Brio presenteert o.l.v. Willem de Bordes een middag met muziek van twee muzikale hemelbestormers. Beethoven verklankte de idealen van een nieuwe maatschappij met zijn revolutionaire symfonie. Kurt Weill creëerde een muzikale taal die musical, jazz en expressionisme verenigde. Samen met een jonge, veelbelovende cast van Nederlandse zangers en een creatief team betoveren we Paradiso!

Ta-ta-ta-taaaaa! Een van de bekendste motieven uit de klassieke muziek komt uit Beethovens Vijfde Symfonie. Geïnspireerd door onder meer de Franse revolutie en de toneelwerken van Schiller schreef Beethoven zijn Vijfde Symfonie: geen enkele symfonie die zo donker en onheilspellend begint maar met zo’n denderende overwinning eindigt.

De satirische opera Die sieben Todsünden van Kurt Weill en Bertold Brecht is een aanklacht tegen het kapitalisme en de burgerlijke maatschappij waarin het recht van de sterksten geldt. De arme Anna zwerft in de Verenigde Staten van stad naar stad om in de prostitutie geld voor haar familie te verdienen zodat ze een huis kunnen bouwen. Hoeveel blijft er over van Anna de dromer en idealist, als haar impulsen steeds zondig blijken en deugd alleen bestaat wanneer deze geld oplevert.

6 november 
Paradiso