De Gendermonologen

8 september 2017

Voor veel mensen in de vraag naar hun gender –in eerste instantie tenminste- een simpele: ze zijn geboren in een mannelijk of vrouwelijk lichaam, en daarmee identificeren ze zichzelf. En ook de samenleving heeft zijn steentje bijgedragen aan de vorming van deze identiteit: als jongen krijg je blauwe rompertjes met “I’m a hero”, als meisje roze met de opdruk “I’m a princess”.

Maar hoe eenduidig is die identiteit? En wat als je gevoel niet automatisch samenvalt met het geslacht waarmee je geboren bent, en de verwachtingen die daarbij komen kijken? Waar de één duidelijk voelt in het ‘verkeerde lichaam’ geboren te zijn, voelt de ander zich tot geen van beide behoren, en wil een derde de vrijheid hebben om zich van dag tot dag opnieuw te verhouden tot gender.

De voorstelling is tot stand gekomen binnen de LHBTQI-community: de geportretteerde personages zijn ontwikkeld op basis van interviews met een gemêleerde groep mensen die zich identificeren als transgender en daarnaast verschillende culturele achtergronden hebben of een handicap. Zij hebben niet alleen hun verhaal aan ons verteld, maar hebben ook meegepraat over hoe de voorstelling moet zijn. Het geheel wordt een indringend portret, een geestig inkijkje in de wereld van, een ode aan de queer community en een feestelijke viering van diversiteit in één.

De Gendermonologen is een voorstelling van toneelgezelschap Macabre en speelt van 8 t/m 14 september op Amsterdam Fringe Festival