De lijnen waarlangs wij lopen

25 oktober 2023 — 20 januari 2024

te zien t/m 20 januari 2024 OBA Mercatorplein 
Openingstijden: di - vrij 10:00-17:30 za 11.00-17.00 

Beeldend kunstenaars Dominique Panhuysen en Danielle van Vree maakten samen een filminstallatie en interviewden daarvoor hun beide moeders: Monique Panhuysen-Delwaide (1936) en Anneke van Vree-Badoux (1941). Ze vroegen zich af hoe de ervaringen en herinneringen van hun moeders doorwerken in hun eigen leven en gingen op zoek naar raakvlakken en kruisbestuivingen tussen de twee moeders. Op basis van de gesprekken ontwikkelden ze een script.  

In deze samenwerking richten Dominique en Danielle de aandacht op hun moeders als inspiratiebron en onderwerp. Zij hebben medebepaald hoe zij als vrouwen, moeders en kunstenaars nu zijn. In De lijnen waarlangs wij lopen laten ze de generatie van hun moeders spreken en doorklinken in het nu.  

Het boek De jaren van Annie Ernaux vormde de aanleiding voor dit project. Het vertelt het verhaal over de periode 1941-2006 door de lens van het geheugen, van tegenwoordige en herinnerde indrukken. Een collectieve autobiografie van onze tijd.  

Lees hier de recensie die Jan Kroeze schreef in Literaire Nederland 10 november jl. 

Aan de film werkten mee: 
moeders Monique Panhuysen-Delwaide en Anneke van Vree-Badoux, camera Victor Horstink, geluid Jaap Sijben, Edit Anio Harre, geluidmixage Warning Studios 

Activiteiten : 

Schrijfworkshops (gratis) 

Dominique en Danielle ontwikkelden een reeks schrijfworkshops in Amsterdam-West. Vrouwen worden uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over het thema ‘moeders’ en hun herinneringen en ervaringen te delen. Door verschillende manieren van (be)schrijven en noteren ontdekt iedere deelnemer haar eigen plek op de tijdlijn in het collectieve (levens)verhaal. 

Maandag 15 en 22 januari OBA Mercatorplein van 9.30-12.00 uur 

Inschrijven kan via: delijnenwaarlangs@gmail.com 

Het AFK ondersteunt 'De lijnen waarlangs wij lopen' met een projectsubsidie.

Datum: 25-10-2023 t/m 20-01-2024
Locatie: OBA Mercatorplein
Meer informatie: https://puntwg.nl/the-lines-along-which-we-walk