De slag om het Weilandje Vrije Geer

17 juni 2020

Op 17 mei zal de documentaire over het in 1995 gehouden referendum ‘Behoud Weilandje Vrije Geer’ digitaal ten doop worden gehouden. Op deze dag is het precies 25 jaar geleden dat ruim 200.000 Amsterdammers naar de stembus gingen en besloten dat het laatste stukje groen rondom het dorp Sloten niet werd bebouwd. De gemeente wilde daar 200 woningen bouwen en een tramlijn dwars doorheen aanleggen. Via het referendum werd daar dus een stokje voor gestoken. De film is nu te zien via de website van Geheugen van West. Eerst een voorproefje? Bekijk hier de trailer!
 
Tamar Frankfurther, destijds samen met haar vader P. Hans Frankfurther oprichter van het actiecomité ‘Behoud Weilandje Vrije Geer’ en initiatiefnemer van het referendum: “De documentaire vertelt het verhaal over het redden van het laatste stukje groen in de buurt, over hoe we verstrikt dreigden te raken in het bureaucratische proces van de gemeente, een referendum moesten organiseren om ons doel te bereiken en dit uiteindelijk met een uitgekookte campagne wisten te winnen. De film laat zien hoe inspraak verloopt en zit vol praktische tips hóe je succesvol actie kunt voeren. Als inspiratie voor nieuwe actievoerders. Opbouwwerkers hebben bij de productie geadviseerd. Daardoor kan deze film straks in buurten worden ingezet om burgers een actieve rol in hun wijk te laten spelen.”  
 
AT5, NOS, RTLNieuws en programma’s als NOVA en 2Vandaag gaven toestemming om hun materiaal in deze documentaire te gebruiken. Verschillende bekende Nederlanders maken hun opwachting. Zo zien we Carrie Tefsen, Gregor Frenkel Frank en Dick Bruynesteyn in reclamefilmpjes voor het referendum en komen talloze later bekend geworden presentatoren van AT5 voorbij. En ook Amsterdamse politici, zoals burgemeester Patijn, de wethouders Rick ten Have (D66), Jikkie van der Giessen (D66), Duco Stadig (PvdA), Jeroen Saris (GL) en Guusje ter Horst (PvdA) en PvdA-fractievoorzitter van de PvdA Eberhard van der Laan.  
 
De documentaire eindigt met wat er van het weilandje uiteindelijk is geworden: een prachtig natuurpark met broedende ooievaars en grazende schapen. Het park wordt beheerd door tientallen enthousiaste vrijwilligers en binnen de beheergroep heeft de liefde zelfs al toegeslagen. Frankfurther: “Het weilandje werd dus gered, maar bij het referendum ging het om meer. De principiële discussie over het behoud van (klein) groen in de stad stond centraal.” Het Landelijk Netwerk van bewonersgroepen (LSA) is blij met de komst van de documentaire: “Nu gaan lokale acties heel vaak over groene burgerinitiatieven in de gemeenten. De film biedt inspiratie en is een vat vol ideeën, die velen in het hele land kunnen gaan gebruiken. De vertaalslag naar digitale middelen is snel gemaakt.”  
 
De documentaire bestaat uit drie delen van elk een ruim half uur. De film werd in opdracht van Tamar Frankfurther gemaakt door Petra van Lint van Happy4Film en kwam mede tot stand door bijdragen van de gemeente Amsterdam, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, PIN/KNR, Fonds voor Nieuw-West, de Haëlla Stichting en de Dorpsraad SlotenOud Osdorp. Voor nadere informatie: Tamar Frankfurther; Tel. 020 – 615 2080; WhatsApp: 06 – 559 13 119; tfrankfurther@hotmail.com