Eisler On The Go

4 mei 2017

Musical-grootheid Jon van Eerd kruipt in de huid van de Duitse componist Hanns Eisler, die nazi-Duitsland ontvlucht. In de VS is hij meer dan welkom en vindt hij een tweede thuis als filmcomponist. Kort na de Tweede Wereldoorlog wordt hij beschuldigd van communistische sympathieën. Een parlementaire enquêtecommissie verhoort hem en zet hem met veel media-aandacht het land uit. Er zijn alleen verliezers. De componist vertrekt verbitterd. De aanklager blijft knarsetandend achter, verstoken van elk gevoel van redelijkheid en nog vele processen te voeren tegen schimmen van een vijandige ideologie. Eisler On The Go gaat over een hardvochtig politiek klimaat dat angst koestert en voedt, over heimwee, over feiten die geen feiten zijn, over neurotische fixaties en slecht begrepen ideologieën. 

Jon van Eerd speelt met een topcast van zangers. De leden van het toonaangevende New European Ensemble musiceren op het podium en nemen de kleinere rollen voor hun rekening. De muzikale rode draad wordt gevormd door indringende songs en kamermuziek van Marc Blitzstein en Hanns Eisler, onder andere uit diens magistrale Hollywood Songbook: de twintigste-eeuwse pendant van Schubert’s Winterreise.

De wereldpremière vindt plaats in Amsterdam tijdens Theater Na De Dam op 4 mei 2017 en gaat daarna op tournee door Nederland. In Amsterdam zal op 4 en 5 mei ook een interessant randprogramma worden vertoond met lezingen, films, koormuziek en zelden uitgevoerde songs bij Het Compagnietheater.