Festival Perron Oost

20 augustus 2016

Museum Perron Oost, gezeteld in het opzichtershuisje van 6 vierkante meter, is wellicht het kleinste museum ter wereld. Op het perron komen twee sporen aan, het spoor van de buurt en het spoor van de wereld.

Aankomen en vertrekken, hoop en optimisme staan centraal in de verhalen uit de bijna 150-jarige geschiedenis van het Oostelijk Havengebied, aanvankelijk het terrein van handelaren in vee en producten uit de Oost en van rederijen met lijndiensten op o.a. andere Indonesië, Suriname en de Verenigde Staten; later aankomst- en vertrekpunt van vluchtelingen, jonge delinquenten, krakers en stadsnomaden die er allemaal sporen achterlieten.

Vanaf april 2013 laat het museum in uiteenlopende kunstvormen verhalen zien van oude en nieuwe bewoners van het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Centraal in het museum staan het perron met opzichtershuisje op de Cruquiusweg, een monument dat beeldhouwer en ontwerper Joep van Lieshout twintig jaar geleden met authentieke materialen oprichtte. Het project sluit jaarlijks af met Festival Perron oost.

20 augustus 2016
Museum Perron Oost