For Hanna, Future Stories from the Past

© Willem Poelstra
© Willem Poelstra
22 juni 2017

For Hanna, Future Stories from the Past

Vijf jaar lang maakte Willem Poelstra onderzoeksreizen naar Kosovo en fotografeerde hij onder meer slachtoffers, getroffen families en geliefden. Het verhaal van deze individuele lotgevallen is vastgelegd in een fotoboek met de titel ‘For Hanna, Future Stories from the Past…’. Het resultaat is een indringend document over oorlog, ontwrichting, verzoening en hoop. Tijdens deze Fotokroniek lanceert Willem het boek officieel en deelt hij bijzondere verhalen uit Kosovo, het werken met een team, zijn manier van researchen en natuurlijk de liefde voor fotografie.

De Tweede Wereldoorlog tekende de levens van de ouders van Willem Poelstra. Zijn Joodse moeder verloor veel familieleden in vernietigingskampen, terwijl zijn vader in Berlijn vrijwillig voor een locomotievenfabriek werkte. Ondanks verzet uit hun omgeving trouwden zij en bleven tot het einde samen. Willem Poelstra (Nederland, 1956) trekt de gevolgen van de oorlog op zijn eigen familie door naar het heden. Na zijn dood liet zijn vader hem een doos vol foto’s en documenten na. Pas toen ontdekte Willem de verborgen familiegeschiedenis en begreep hij de opdracht die voor hem lag. Door kennis over de oorlogsgeschiedenis van zijn familie ging hij overeenkomsten met Kosovo zien waar naasten, families, Serviërs en Albanezen in oorlogstijd lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan. En nog steeds. Zo fotografeerde hij een geschiedenis die zich blijft herhalen.

 

In Fotokroniek op 22 juni in Pakhuis de Zwijger ligt hij een aantal van zijn projecten uit en is er speciale aandacht voor ‘For Hanna, Future Stories from the Past’. Een unieke kijk achter de schermen van het lange termijn project dat twee tentoonstellingen, een fotoboek en de oprichting van de stichting ForHanna behelst.