Gathering Moss

2 december 2023 — 31 december 2023

Op zaterdagmiddag 2 december vanaf 16:00 uur opent de tentoonstelling Gathering Moss van Magnus Monfeldt (Avesta, 1973) en Jonas Ohlsson (Örebro, 1967) in Melkweg Expo. Deze installatie onderzoekt de verschillende facetten van vaderschap vanuit het perspectief van twee kunstenaars met Zweedse wortels. Zowel de vreugde en hoop, als de beproevingen en angst die hier onlosmakelijk mee verbonden zijn komen aan bod. Deze tweede tentoonstelling van Monfeldt en Ohlsson, die eerder samen exposeerden in Plan B Amsterdam in 2018, is onderdeel van een langdurige samenwerking aan projecten omtrent vaderschap en het maken van kunst.

Gathering Moss

De titel van de tentoonstelling vindt zijn oorsprong in het oude gezegde ‘Een rollende steen vergaart geen mos’, wat erop duidt dat degenen die zich veel verplaatsen en zich niet binden aan een plek, beroep of andere mensen, weinig zullen opbouwen. Inmiddels zijn Monfeldts en Ohlssons geromantiseerde jaren vol met wilde experimenten, onbegrensde reizen en late nachten vervangen door structuur en regelmaat, vroege avonden en ochtenden, yogasessies en peuter-voetbaltraining.

Het centrale component van de tentoonstelling is de recent afgeronde en niet eerder vertoonde filminstallatie met een duur van dertig minuten, waarin hun beider kinderen en zijzelf de protagonisten vormen. In deze film worden er in verschillende settings diverse levensvragen en denkwijzen met betrekking tot het ouderschap en de definitie van mannelijkheid onder de loep genomen. Daarnaast zijn er tekeningen, collages en sculpturale elementen te zien in de gehele ruimte, evenals een eerder videowerk van het duo uit 2018. 

Om hun eigen perspectieven te verbreden en hun project inhoudelijke kracht bij te zetten hebben zij zich laten inspireren door de wijze woorden van vele vrouwelijke schrijvers. Deze inzichten - van bell hooks tot Maggie Nelson en Naomi Klein - hebben gezamenlijk het raamwerk gevormd voor hun voortdurende herdefiniëring van het mannelijk ouderschap. Monfeldt en Ohlsson hebben tot doel om verouderde vormen van mannelijkheid, gendervooroordelen en het patriarchaat uit te dagen.

In de woorden van Monfeldt en Ohlsson: “Het is nooit te laat om te veranderen, om jezelf te onderwijzen en opnieuw te leren hoe je op deze planeet kunt wandelen, praten en liefhebben.”

Gathering Moss is gratis te zien in Melkweg Expo van 2 tot 31 december.

Het AFK ondersteunt Gathering Moss met een projectsubsidie.

Datum: 02-12-2023 t/m 31-12-2023
Locatie: Melkweg Expo
Meer informatie: https://www.melkweg.nl/nl/agenda/gathering-moss-02-12-2023/