Guess Who's Coming To Dinner Too?

29 juni 2017

‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ is een community art project van kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout dat in samenwerking met het Amsterdams Grafisch Atelier (AGA LAB), Het GildeLab en WOW Amsterdam tot stand komt. Patricia Kaersenhout (1966) levert met dit project een reactie op ‘The Dinner Table’ (1979), het bekendste werk van feministisch kunstenaar Judy Chicago, en vormt een artistiek-inhoudelijke kritiek op de behandeling van de Zwarte vrouw daarin. Geïnspireerd op het werk van Chicago toont Kaersenhout een installatie bestaande uit een grote, rijk gedekte eettafel in driehoeksvorm, vol van symboliek, waaraan 36 Zwarte vrouwen, ‘heldinnen van verzet’, worden geëerd.

Zwart wordt hier met een hoofdletter geschreven omdat het niet gaat om huidskleur maar om de politieke betekenis van de kleur. Het is bedacht door Zwarte feministen in de jaren ‘80 en is een benaming voor alle vrouwen die niet wit zijn. Later is de term ‘ZMV-vrouwen’ bedacht: Zwarte, Migranten- en Vluchtelingenvrouwen.

De installatie wordt bij de opening op donderdag 29 juni onthuld middels een performance waarbij 36 mannen aan tafel gaan, in speciaal voor deze expositie ontworpen gewaden. Op de voering van de gewaden zijn afbeeldingen en teksten geprint over 36 heldinnen uit niet-Westerse culturen die zich hebben durven verzetten tegen onderdrukkers en zijn opgekomen voor gelijke rechten. De verhalen van de heldinnen zullen bij de performance letterlijk en figuurlijk door mannen worden gedragen.

Bij de expositie in WOW zullen een hand-out en een audiotour beschikbaar zijn met alle biografieën van de 36 heldinnen, ingesproken door Patricia Kaersenhout. De installatie wordt gedurende de looptijd van de tentoonstelling op verscheidene manieren geactiveerd met diners, gesprekken en lezingen over de thematiek. Doel van Patricia Kaersenhout is om de installatie te laten reizen om vervolgens te eindigen op de plek waar Judy Chicago’s werk te zien is: in het Brooklyn Museum of Art in New York.

De data waarop geborduurd wordt en aan de gewaden gewerkt wordt zijn: 

17 mei: in AGA LAB, Roos van Dekamaweg 7, 13.00-17.00

21 mei:  tijdens het Kolenkit buurtfeest, Flierefluiterpad 15, 12.00-17.00 uur

24 mei: de Nieuwe Boekhandel, Bos en Lommerweg 227, 14.00-16.30

8 juni: WOW, Wiltzanghlaan 60, 9.30-12.00

14 juni: WOW, Wiltzanghlaan 60, 9.30-12.00

 

Zie ook de speciale Facebook pagina rondom dit project.