Halfweg

8 september 2017

In de energieke en meeslepende muziektheatervoorstelling Halfweg gaat actrice Dichi Wit op zoek naar haar multi-etnische achtergrond. Aan de hand van het levensverhaal van haar opa neemt ze haar publiek mee op een muzikale reis van Suriname naar Noord-Holland.

In Halfweg duikt Dichi Wit in het verleden van haar grootvader, Joannes Echteld, dat zich afspeelt tussen de Chinese cultuur van zijn moeder en de Creoolse cultuur van zijn vader, in de toen nog sterk gesegregeerde Surinaamse maatschappij. Echteld vertrok uit Suriname en kwam na een aantal omzwervingen in het Noord-Hollandse dorpje Halfweg terecht. Halfweg is als een zwevend vlokje tussen twee steden. Een plek die nergens bij hoort en die een metafoor is voor hoe het is om tussen twee culturen te leven. Als je van Amsterdam naar Haarlem rijdt, dan ligt het halverwege.

Dichi Wit, geboren op Curaçao uit een Nederlandse vader en een Nederlands-Surinaamse moeder, vertrok net als haar opa na de middelbare school naar Nederland met de blik op een nog betere toekomst. Eenmaal aangekomen bleek – ondanks haar Nederlandse achtergrond –  dat zij toch niet helemaal ‘Nederlands’ was.

“Toen ik zijn verleden in dook zag ik hoe mijn grootvader zich staande heeft gehouden in een tijdperk waarin rassenongelijkheid de boventoon voerde. Hierdoor kwam ik dichter tot de essentie van wie ik ben, en kon ik grote levenslessen halen voor de wereld waarin we nu leven.”  Dichi Wit

Halfweg ging in 2015 op Curaçao in première, voor het Amsterdam Fringe Festival heeft Dichi een nieuwe versie gemaakt. Deze is van 8 t/m 15 september te zien op het festival.