Het Offer

16 september 2017

Op zaterdag 16 en zondag 17 september toont World Opera Lab een nieuwe openlucht opera op het Mercatorplein. Een meeslepend en universeel verhaal. 

Na een gewonnen oorlog komt Jephte thuis en belooft de eerste te offeren die hij thuis ontmoet. Bij thuiskomst komt zijn enige kind, zijn dochter, hem blij tegemoet. Zij moet het offer zijn, realiseert hij zich. Zijn dochter draagt haar lot nobel, maar ze wil tijd om haar verloren leven te bewenen in de bergen.

Zoals het de gewoonte is bij World Opera Lab wordt dit verhaal verteld door muziek uit de verschillende gemeenschappen die Amsterdam West rijk is. We zien Jephte (bariton Sinan Vural) lijden terwijl zijn dochter (sopraan Aylin Sezer) haar verloren leven bezingt in een hartverscheurende klaagzang. Winti-priesteres Marjan Markelo bezingt de dood en de wederopstanding van de dochter met Afro-Surinaamse Winti-liederen. De Iraanse componiste Aftab Darvishi schrijft een nieuw slot van de opera, waarin uit het offer hoop en nieuw leven ontstaat, hiervoor laat zij zich inspireren door Arabische en Perzische trance-rituelen.

Hoeverre we bereid zijn offers te brengen voor een beter leven, of een rechtvaardiger maatschappij? De voorstelling laat de verschillende perspectieven zien op het fenomeen offeren. In de dochter van Jephte herkennen we ook het verhaal van het offer van Abraham (Ibrahim) & Isaac (Ishmael), een van de centrale verhalen in de Bijbel èn de Koran. En, in veel religieuze tradities spelen plengoffers een belangrijke rol.

Het Offer is een unieke en nieuwe interpretatie van een onbekende parel uit de muziekgeschiedenis: Giacomo Carrisimi’s oratorium ‘Jephte’. In een regie van Miranda Lakerveld, met composities van Aftab Darvishi, ud-speler Haytham Safia als muzikaal leider, choreografie van Christiaan Guerematchi en maskers van kunstenaar Boris van Berkum.

Regie en artistieke leiding: Miranda Lakerveld
Composities: Aftab Darvishi
Muzikaal leider: Haytham Safia
Maskers: Boris van Berkum
Choreografie: Christiaan Guerematchi
Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Kostuums: Jantine Kraaijeveld

Met
Sinan Vural: Jephte
Aylin Seze: Filia
Speciale gast: Marian Markelo
Koor: Het Carissimi consort
Dansers van Untold 
Ensemble: Emmy Storms (viool), Osama Mileegi (percussie), Tara Kumar (cello) Anna voor de Wind (klarinet), Wim Dijkstra (orgel)