Heterotropics

1 mei 2017

Heterotropics#2 is een project van Sara Giannini in samenwerking met Wayne Modest, hoofd van het Research Center for Material Cultures/Tropenmuseum. 

Het research platform Heterotropics heeft het KUNCI Cultural Studies Center uit Yogyakarta, Indonesie uitgenodigd om samen te werken in een residency van 6-weken in het Tropenmuseum. Gedurende de residency zullen verschillende KUNCI leden de collectie Nederlands-Indië van het Tropenmuseum gaan onderzoeken. Heterotropics probeert daarmee in reflectie te ontwikkelen op colonialisme, archief talen en de politics of memory met de collectie van het Tropenmuseum als beginpunt. 

Ook wordt er een serie van radio-uitzendingen gemaakt, die zich steeds focust op andere objecten en ontdekkingen uit de archieven van het Tropenmuseum en de ontwikkelingen van de residency volgt. In de vorm van gepsrekken en interviews is de radio-serie zowel een manier van communicatie over, alsmede onderdeel van het onderzoek. 

De residency zal uiteindelijk leiden tot het symposium Tropical Dissonance: Decolonizing education through ethnographic archives op 6 juni. Met lokale en internationale sprekers zal het symposium de verbanden tussen decoloniaal onderzoek, artistieke practijk en alternatieve manieren van kennisproductie onderzoeken.

Zowel het symposium als de rest van de radio serie zal live worden uitgezonden en later terug te beluisteren zijn in de vorm van podcasts onder de naam RADIO KUNCI.

Het project maakt onderdeel uit van een lange-termijn project van KUNCI, genaamd "School of Improper Education", waarin het collectief op zoek gaat naar alternatieve manieren van educatie en kennisoverdracht. De radio wordt gebruikt als een strategische manier om kennis door te geven over geo-politieke grenzen en gebruikt worden als referentie naar het belang van de radio als medium gedurende het koloniale tijdperk.