Improvised Feminism

29 september 2017

"Ik ben feminist." Maar ondanks mijn gevoel en die kennis, kwam ik vaak in gesprekken terecht waarin ik dat wilde zeggen en het toch niet deed. Op een gegeven moment ging ik mij afvragen - waar ligt dat nu aan? En ook - Als dit voor mij zo’n ontzettend moeilijk terrein blijkt te zijn, hoe is dat dan voor andere mensen? Wat zou ik als theatermaker kunnen doen om dit gesprek toegankelijk en boeiend te maken?

We kunnen al snel het gevoel hebben dat we niet in staat zijn over iets mee te praten dat beladen is met geschiedenis, meningen en theoretische tekst. Onze mening delen brengt risico met zich mee  - het zou kunnen leiden tot controversie. Wat als iemand door zou hebben dat we niet alle teksten van Simone de Beauvoir of Sojourner truth hebben gelezen? Dat we iets vinden dat afwijkt van ‘de norm’? Wat is eigenlijk ‘de norm’? Terwijl het juist het ontwijken van dit onderwerp is, dat seksistische tendensen in stand zou kunnen houden.

Met Improvised Feminism vormen we samen een alternatieve leerplek. Een intieme cirkel van niet meer dan 12 mensen per keer waarin we op basis van onze persoonlijk ervaringen en kennis een gesprek aangaan. We koppelen ons los van verwachting en moraal en ondersteunen ons intuïtieve delen met het voorlezen van diverse korte quotes en spel door twee actrices die gespecialiseerd zijn in improvisatie en comedy. De scenes en beelden die ontstaan tijdens het gesprek maken vraagstukken tastbaar, provoceren, houden de ervaring dynamisch en laten ons af en toe goed om onszelf lachen.

Veem House for Performance