#JEANNE

14 juni 2017

foto: Rosemarijn van Hoof

 

Mijn verhaal? Ok, komtie. Ik ben Jeanne d’Arc. Heilige stemmen vertellen mij als klein kind dat ik Frankrijk moet bevrijden van de Engelsen, en de dauphin Charles VII tot koning moet laten kronen. Dat doe ik. Ik bevrijd Orleans, Reims en enkele andere steden. Door mij wordt Charles in de kathedraal in Reims tot koning gekroond. Ik wil daarna verder strijden om onder andere Parijs te bevrijden, maar meneertje nieuwe koning vindt het wel prima zo en probeert mij tegen te houden. Dat lukt niet, en ik trek alsnog ten strijde. Bij de slag bij Compiegne word ik door de Bourgondiërs opgepakt en uitgeleverd aan de Engelsen. Meneertje koning onderneemt niets om mij te bevrijden. Ik word door een partijdige rechtbank als ketter veroordeeld en ik sterf schreeuwend op de brandstapel. Einde. En dat allemaal in een oneindige herhaalstand. 

Alsof mijn echte verhaal ook maar iets uitmaakt. Al 6 eeuwen lang herinneren jullie mij naar eigen smaak en oordeel: Een simpel boerenmeisje met veel mazzel; een Heilige; een heks; een oorlogszuchtige maniak; een boegbeeld voor sterke vrouwen wereldwijd; een symbool voor nationalisme; een dementerende tiener met destructieve hallucinaties. Wat ik nu ook doe, het is toch mijn verhaal niet meer. 

#Jeanne is een project van Toneelgroep BAM! waarbij er met amateuracteurs in de leeftijd van 16 tot 30 jaar een toneelbewerking zal worden gemaakt en gespeeld over Jeanne d’Arc - aan de hand van 4 verschillende bestaande toneelbewerkingen over haar leven.

SPEL TIAGO ABAS, LARA VAN DIJKEN, DESI DUCROT, JIYAN DÜYÜ, THOM GALL, JOLIJN VAN GINKEL, ROEL HOEDEMAKERS, SJOERD JOOSTEN, BEN KOOPMAN, MENNO SEDEE, MARK VAN WELZENIS

SPEELDATA 14 T/M 18 JUNI IN HET AMSTERDAMS THEATERHUIS