KALAMKARI TALES

28 mei 2017

Op 28 mei vindt de opening van de wallhangings ‘Kalamkari Tales’ van kunstenaar Ruud Lanfermeijer plaats in het restaurant en platform van het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade.

Dit is een tentoonstelling over het eeuwenoude ambacht van het bedrukken van katoen, Kalamkari, wat nog maar op enkele plekken in India wordt beheerst. De VOC importeerde in de 17de eeuw deze sitsen naar Nederland, waar ze werd verwerkt in klederdrachten, beddengoed en wallhangings. In 2016 maakten een groep Nederlandse kunstenaars in samenwerking met Indiase ambachtslieden nieuw werk in opdracht van de Textielfactorij. De Textielfactorij is een artistiek onderzoeksproject naar het gedeeld erfgoed van Nederland en India.

Het onderzoek richt zich op de geschiedenis van het textielontwerp en de handel tussen de twee landen tijdens de Gouden Eeuw. In samenwerking met ontwerpers, kunstenaars en ambachtslieden uit beide landen legt The Green Noise Department een link met hedendaagse tendensen. Met deze uitwisseling worden er middels ontwerpend onderzoek nieuwe producten ontwikkeld om dit gedeelde erfgoed levend te houden. Het project bestaat uit zes verschillende onderdelen. Naast een internationaal designplatform bestaat het programma uit een tentoonstellingenreeks in 2017 – 2018 Nederland en India. De locaties hiervoor zijn het Fries museum, TwentseWelle, Zuiderzee museum, Het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, het Unbox Festival in New Delhi, het Dakshinchitra Museum in Chennai en het Craftroots in Ahmedabad. Onderdeel van het voorstel is tevens het opzetten van een database met motieven, kleuren en hun betekenissen waaruit potentiële opdrachtgevers kunnen putten om opdrachten te geven voor nieuw werk.