Kinkerboulevard

7 september 2017

De Koffiesalon, Bodytec Lounge en Seoul Food, ze verschenen de afgelopen jaren in de Kinkerstraat. Parfumerie La Brune, vishandel Zwarthoed en de Schoenenreus verdwenen uit het straatbeeld. De bekende straat in Amsterdam-West ondergaat een transformatie van een winkelstraat naar een verblijfstraat, waar Engels de voertaal is.

Wat zijn de oorzaken van de veranderingen? Hoe zien de veranderingen eruit? Wat betekent dit voor de straat en bewoners? En hoe ziet de Kinkerstraat er over tien jaar uit? Tijd voor reflectie over de Kinkerstraat anno 2017.

Eva Pel (beeldend kunstenaar en stadsgeograaf) geeft samen met Marieke Geljon (stadsgeograaf) een tijdsbeeld van de Kinkerstraat met de tentoonstelling ‘Kinkerboulevard’ in OBA de Hallen. De laatste jaren hebben zij de veranderingen in de Kinkerstraat geobserveerd en bijgehouden. Het resultaat is een tentoonstelling die bestaat uit een foto-installatie en een publicatie met interviews, foto’s en cijfermateriaal.

Daarnaast organiseren ze een publieksprogramma met 5 ‘guided tours’ door de Kinkerstraat. Onderdeel van het publieksprogramma zijn twee debatten. Hier wordt gesproken over de veranderingen in de Kinkerstraat en veranderingen in winkelstraten in grote steden in een algemener perspectief. Op de Kinkerboulevard tiplijn (06-19055996) kunnen bewoners en passanten hun tips/klachten/opmerkingen over de veranderende Kinkerstraat kwijt per sms of voicemailbericht.

De tentoonstelling is te zien van 7 september t/m 29 oktober in OBA de Hallen. De opening vindt plaats op 7 september om 17:30.