KIP: theatervoorstelling voor kippen

8 september 2023 — 17 september 2023

Theater is altijd voor mensen. Maar waarom eigenlijk? In KIP onderzoekt kunstenaar Anne Hofstra hoe we theater inclusiever kunnen maken voor andere soorten. Mensen ook welkom!

Wij mensen denken graag dat we de enige slimme soort op aarde zijn, maar hoe meer we leren over andere soorten, hoe meer we die gedachte moeten bijstellen. Kippen zijn veel slimmer dan we denken. Ze hebben emoties, zijn empathisch en hebben een complex taalsysteem. Maar of ze zich kunnen verwonderen, en of ze van kunst kunnen genieten - dat weten we niet.

Hoe kunnen we de mensgerichte structuren die we om ons heen hebben gebouwd afleren? Kunstenaar Anne Hofstra geeft graag het goede voorbeeld door deze theatervoorstelling niet voor mensen, maar voor kippen te maken. Ze heeft in voorbereiding op de voorstelling 6 weken tussen de kippen geleefd. Ze zong, danste, vertelde verhalen en onderzocht zo wat kippen prettig zouden vinden in een theatervoorstelling.

Anne Hofstra is artistiek onderzoeker. Op dit moment is ze vooral geïnteresseerd in hoe we als mens kunnen leren om niet alleen de mens, maar het hele ecosysteem het middelpunt van ons denken te maken. Eerder maakte ze al theatervoorstellingen en hoorspelen en werkte ze als programmaontwikkelaar bij Mediamatic waar ze programma’s maakte over intersoortelijke samenwerkingen zoals Duif, Inhuman Carnaval en het Duizendknoop Festival.

Het AFK ondersteunt KIP met een projectsubsidie.

Datum: 08-09-2023 t/m 17-09-2023
Locatie: Mediamatic (tijdens Amsterdam Fringe Festival)
Meer informatie: https://amsterdamfringefestival.nl/kip-theatervoorstelling-voor-kippen/