Nord-Ost

25 februari 2017

Het toneelstuk 'Nordost' van de Duitse schrijver Torsten Buchsteiner is gebaseerd op verslagen van de gijzelaars van het Dubrovkatheater. Drie dagen uit het leven van drie vrouwen. Vanuit drie verschillende perspectieven bekijken we dezelfde situatie.

Zura, een 23-jarige weduwe uit Tsjetsjenië, zag de musical 'Nord-Ost' al vijf keer. Ze was pas getrouwd toen haar man door een Russische soldaat werd doodgeschoten. Afgewezen door haar schoonfamilie, belandde ze op straat en werd geronseld voor de brigade van de Zwarte Weduwen. Olga, een boekhouder uit Moskou, heeft maandenlang geld gespaard voor kaartjes voor haar gezin. Ze is dol op musicals omdat ze altijd eindigen met een happy end. Ze was ervan overtuigd dat gevaar ver weg was. Oorlog, terroristen... President Poetin beweerde altijd dat de hoofdstad veilig was. Tamara, een arts uit Letland, was van plan met haar moeder en dochter naar 'Nord-Ost' te gaan, maar op het laatste moment moet ze invallen voor een collega van de ambulancedienst. Dan weet ze nog niet dat ze een paar uur later koste wat het kost toch naar binnen wil.

Wat is er gebeurd in het Dubrovkatheater? Waren het terroristen of vrijheidsstrijders? Waarom heeft de reddingsactie van de Russische overheid meer slachtoffers gebracht dan de gijzeling zelf? Wat gebeurde er jarenlang in Tsjetsjenië? Stel je voor, alles wordt je afgenomen: hoe ver zou jij gaan?

25 & 26 februari
​Compagnietheater