Ode aan een Amsterdammer

12 juli 2017

Van 12 juli t/m 27 augustus is Dutch National Portrait Gallery te gast in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam met de tentoonstelling 'Ode aan een Amsterdammer'. 

Circa zeventig geschilderde, getekende en gefotografeerde portretten van Amsterdammers geven een beeld van het veelzijdige karakter van de stad, van zijn bewoners en van zijn kunstenaars. De portretten zijn gemaakt door kunstenaars met een binding met de stad. 

Van anonieme feestvierder tot Johan Cruijff 
de zaal in Het Scheepvaartmuseum waar de tentoonstelling te zien is - de Kamer van Tromp - is vrij teogankelijk en biedt iedereen de kans om oog in oog te staan met bekende en minder bekende Amsterdammers, waaronder Johan Cruijff, Sophie Hilbrand, Simon Vinkenoog, een anonieme feestvierder of havenarbeider. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan is te zien zoals hij dat zelf graag ziet: te midden van zijn medeburgers. 

Deelnemende Kunstenaars
Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Philip Akkerman, Céline vna Balen, Anthon Beeke, Mark van den Brink, Willem Diepraam, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Zea van der Elsken, Cor Jaring, Marijn de Jong, Gerald van der Kaap, Johan van der Keuken, Bart Koetsier, Barry Kornbluh, Esther Kroon, Annaleen Louwes, Max Natkiel, Erwin Olaf, Robin de Puy, Frank Ruiter, Lee To Sang, Jitske Schols, Meinbert Gozewijn van Soest, Peter van Straaten, Harold Strak, Sander Troelstra, Aat Veldhoen, Emo Verkerk, Roy Villevoy, Thijs Wolzak en Cigdem Yuksel. 

Dutch National Portrait Gallery 
Dutch National Portrait Gallery maakt tentoonstelling op locatie met portretkunst uit museum- en bedrijfscollecties en particuliere verzamelingen. 'Ode aan een Amsterdammer' is samengesteld door gastcuratoren Willem van Zoetendaal en Koos Breukel. Het werk voor deze tentoonstelling is deels belangeloos beschikbaar gesteld door musea, kunstenaars en galeries. 

Het Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum wil een sterke verbinding aan gaan met de stad en de stadscultuur, die zo nauw verbonden is met ons maritieme verleden. Deze tentoonstelling biedt de mogelijkheid het openbare karakter van het museum te benadrukken. Het museum vindt het belangrijk om gratis presentaties aan te bieden voor een breed publiek, die reflecteren op de actualiteit en de wereld om ons heen.