Parklicht

28 december 2017

Parklicht is een lichtkunsttentoonstelling met grotere en kleinere installaties, objecten en projecties, verspreid over de onlangs gerenoveerde noordelijke helft van het Oosterpark. De vijftien lichtkunstwerken staan opgesteld in perkjes, langs paden, in het water, in en op gebouwen. Het betreft in alle gevallen eigenzinnige, non-figuratieve kunstwerken die zijn gebaseerd op het gebruik van wit licht en/of blacklight. Parklicht staat garant voor een boeiende avondwandeling door een fraai stukje winters Amsterdam: een ‘ontdekkingstocht’ van het ene kunstwerk naar het andere.

Parklicht toont vijftien eigentijdse en eigenwijze lichtsculpturen en -installaties van in Nederland wonende en/of werkende kunstenaars. Zowat de helft van de kunstwerken is speciaal voor deze gelegenheid gemaakt. De kunstenaars maken zowel gebruik van digitale technieken en modern LED-licht als van wat meer ‘ouderwetse’ materialen als gloeilampen, neon en videoprojectoren. Bij de selectie van de kunstwerken zijn enkele strakke criteria gehanteerd: ze zijn stuk voor stuk non-figuratief; ze maken nauwelijks of geen geluid; ze zijn allen gebaseerd op het gebruik van wit licht (of blacklight) en van interactieve flauwekul blijven we verre. Trefwoorden zijn: eigenzinnigheid, abstractie, geometrie en verstilling.

Parklicht kent geen vaste route, u kunt aan meerdere kanten van het park beginnen. Sommige kunstwerken zijn al van een afstandje te zien, anderen zijn wat meer verborgen. Sinds de recente herinrichting van het Oosterpark is een aantal ‘nieuwe’ straatjes, pleintjes en hoekjes toegankelijk geworden voor het publiek, en met name daar zijn nogal wat Parklicht-kunstwerken gesitueerd. Soms moet u een gebouw in, een hek door of een trap op om ze te kunnen zien: Parklicht ‘ontsluit’ dan ook enkele stukjes Oosterpark waar u normaal geproken niet mag komen.

Elk kunstwerk gaat een ‘relatie’ aan met een specifiek aspect van het Oosterpark en/of één van de markante gebouwen die er staan. Meestal betreft dat een puur visuele, een enkele keer ook een inhoudelijke relatie. Hoe dan ook worden meerdere facetten van het park ‘belicht’; het belangrijkste thema achter Parklicht is dan ook het Oosterpark zelf. Uitleg wordt slechts sporadisch gegeven: de kunstwerken dienen zoveel mogelijk voor zichzelf te spreken. Maar wat er precies te zien is? Laat u verrassen!

Meer informatie >