Photonen zingt Mariavespers Monteverdi

10 december 2017

‘Opera in de kerk!’ De gelovigen in de vroege zeventiende eeuw moeten werkelijk niet geweten hebben wat ze meemaakten, toen ze de klanken van de Mariavespers van Claudio Monteverdi voor het eerst hoorden. Monteverdi had met zijn Mariavespers een waarlijk revolutionair werk geschapen, een compositie die de religieuze muziek ingrijpend en blijvend zou beïnvloeden. De vespers kenden een voor die tijd ongekend theatrale aanpak van liturgische muziek. Tal van stijlen en special effects wisselen elkaar af, van de juichende fanfare aan het begin tot het gebruik van echo’s in het Audi coelum. En tegelijk is het werk diep gegrondvest in de kerkelijke traditie: als basis voor de structuur koos Monteverdi voor de aloude psalmmelodieën uit de gregoriaanse liturgie op Latijnse teksten.

De Vespro della Beata Vergine, zoals het stuk officieel heet, was in 1610 een adembenemende ervaring. En dat is het nog steeds. In het kader van de 450ste verjaardag van Claudio Monteverdi nodigt Photonen Vocaal Ensemble u dan ook van harte uit de Mariavespers mee te beleven.

Met een inleiding door musicoloog Wout Strootman.

Photonen is een Amsterdams kamerkoor van ca. 26 ervaren koorzangers. Twee keer per jaar biedt het verrassende en gevarieerde programma’s op een zo hoog mogelijk artistiek niveau. Voorjaar 2016 stond Photonen in het voorprogramma van het NKK. Het koor figureerde in de tv-serie Klem die voorjaar 2017 op tv werd uitgezonden. Photonen staat sinds de oprichting in 1996 o.l.v. dirigent Jeroen Spitteler.

Dominicus Kerk