Returning the Gaze in Middelburg

17 november 2022 — 20 november 2022

“Returning The Gaze: maakt de verhalen die ver weg voelen op een artistieke manier weer zichtbaar en dichtbij. Je hoort en voelt de geschiedenis om je heen bewegen en staat zo midden in het verleden.” - De Theaterkrant 

In navolging van lovende reacties over Returning The Gaze, de nieuwste locatievoorstelling van Sites of Memory die al heeft plaatsgevonden in twee steden, is deze binnenkort te zien in Middelburg. Na uitverkochte optredens in Haarlem en Amsterdam, gaat de voorstelling op 17 november in première en is 19 en 20 november te zien. Ook hier zal het multidisciplinaire team van kunstenaars een nieuw perspectief bieden op historische verhalen en locaties uit deze stad.

Returning The Gaze gaat over het hoorbaar maken van genegeerde stemmen en het zichtbaar maken van onderbelichte personen. De voorstelling neemt het publiek mee naar november 1596. Dat jaar kwamen zo’n 130 Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen - per schip aan in Middelburg. Zij waren gevangenen aan boord van het schip van koopman Pieter van der Hagen en kapitein Melchior van den Kerckhoven. Op het Abdijplein werd op 18 november een kijkdag georganiseerd waarbij zij tentoongesteld werden aan mensen in de stad. Als gedoopte christenen zouden zij in vrijheid kunnen leven, maar twee weken later werden de kinderen, vrouwen en mannen door de regering van de Republiek, alsnog tot handelswaar gereduceerd. Na een kort verblijf in Middelburg werden zij opnieuw ingescheept en verkocht in West-Indië. 

Returning the Gaze brengt de echo en weerklank van deze verhalen ten gehore. Wat was de impact van deze geschiedenis op de bewoners van Middelburg in het verleden en in het heden? Verwacht een theatrale beleving waarbij lokale onderbelichte verhalen uit de koloniale geschiedenis worden gedeeld door middel van dans, poëzie en muziek.

Datum: 17-11-2022 t/m 20-11-2022
Locatie: Kloostergangen in de abdij van Middelburg
Meer informatie en kaartverkoop: https://www.sitesofmemory.nl/kopie-van-returning-the-gaze-amsterdam