Ruta Butkute - Swinging Sleeve

5 maart 2017

Na de presentatie van het werk op Art Rotterdam, zal nu de solo expositie van Ruta Butkute openen bij BRADWOLFF PROJECTS in Amsterdam. Swinging Sleeve is aangepast om aan te sluiten bij het historische gebouw waarin het werk gepresenteerd wordt.

In ‘Swinging Sleeve gaan twee performers een intuïtief fysiek experiment aan waarbij een uitwisseling plaatsvindt tussen het geobjectiveerde lichaam en het geanimeerde object. De relatie tussen de fysieke vormen van de installatie en de lichaamsbewegingen van de performers wordt verkent middels hun dynamiek. De objecten dragen verschillende functies in zich en worden losgemaakt van hun oorsprong. Door middel van eenvoudige bewegingen streeft de kunstenaar ernaar om de specifieke kwaliteiten van materialen, zoals gewicht, omvang, massa en zwaartekracht te bevragen.

De sculptuur wekt de indruk dat het een functionele oorsprong heeft. Bij het zien van de gebruikssporen door de performances, rijst de vraag hoe de installatie gebruikt kan worden. De constructie ervan is gebaseerd op de Japanse traditionele Tatami vloermatten: ze zijn in aantal en vorm aanpasbaar aan de ruimte die ze innemen. De sculptuur zal dan ook zeer verschillende constellaties, vormen en sterrentekens aannemen nadat de performance klaar is. Tatami betekent oorspronkelijk ‘vouwen’ of ‘stapel’. Deze eigenschappen worden weerspiegeld in de presentaties. Een video registratie van de performance wordt geprojecteerd tijdens de tentoonstelling.

De installatie ‘Swinging Sleeve,’ is van 5 maart t/m 2 april 2017 ook te zien bij Bradwolff Projects in Amsterdam

Ruta Butkute [1984, Kaunas, Litouwen] studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en Rijksakademie in Amsterdam. Ze heeft o.a. geëxposeerd bij Fons Welters, Amsterdam, Kaaistudios, Brussel, Rietveld Huis Cordemeyer, Apeldoorn en Teruhiro Yanagihara gallery, Osaka, Japan. Ze heeft deelgenomen aan diverse residencies o.a. Summer Coaching Program, Rosas P.A.R.T.S in Brussels en de Arita Residency in Japan.

De opening vindt plaats op zondag 5 maart van 16.00 tot 18.00 met om 17.00 een performance van Roos van Berkel en Tashi Iwaoka. Daarna is de expositie nog te zien tot en met 2 april bij BRADWOLFF PROJECTS.