Schubert en Dvorak

2 december 2017

Vocaal ensemble MUSA en orkest Het Klassiek Collectief hebben de samenwerking opgepakt voor concerten met de Zesde Mis van Schubert en de Achtste symfonie van Dvorak. Dit alles staat onder leiding van Peter Dijkstra, de vaste dirigent van MUSA. 

De werken

De Mis in Es van Franz Schubert is niet alleen de langste mis die hij geschreven heeft, ook de bezetting is de grootste die Schubert ooit voor een mis koos (vier solisten, gemengd koor en orkest). Intimiteit en grootsheid wisselen elkaar af in deze mis die Franz Schubert in de laatste weken van zijn leven componeerde. Het werk bevat in de fuga’s duidelijke verwijzingen naar J.S. Bach en vertoont in zijn grootsheid invloeden van het werk van Beethoven.

Ook in de achtste symfonie van Dvorak is de invloed van Beethoven te herkennen in de sfeer die doet denken aan zijn Pastorale, al zijn in Dvoraks Achtste ook duidelijke Boheemse invloeden te horen. Het werk kan worden beschouwd als een feestviering, een fraai schouwspel, een Boheems dansfeest, hoewel de randen van het langzame deel melancholiek van aard zijn. Dit is een typische Midden Europese symfonie waar het natuurschoon en de levensvreugde vanaf spatten.

Topmusici

In deze unieke samenwerking komen de beste amateurmusici bij elkaar. Zowel Orkest Het Klassiek Collectief, Vocaal Ensemble MUSA, voor deze gelegenheid aangevuld met zangers van het Nederlands Studenten Kamerkoor, weten de beste amateurs te binden. Solisten in de mis van Schubert zijn Katharine Dain (sopraan), Marine Fribourg (alt), Jeroen de Vaal (tenor), Drew Santini (bas). De combinatie van deze musici met Peter Dijkstra als dirigent staat garant voor een uitvoering van kwalitatief hoog niveau.

De Duif