Sedimentation of Memory

Sedimentation of Memory, installatie close-up, 2017 © Kristina Benjocki
Sedimentation of Memory, installatie close-up, 2017 © Kristina Benjocki
10 juni 2017

Sedimentation of Memory - Kristina Benjocki

Opening: zaterdag 10 jun 2017 — 17:00 tot 19:00 uur

 

De tentoonstelling Sedimentation of Memory van Kristina Benjocki vouwt visuele verhalen samen, gebaseerd op historische en geologische vondsten gerelateerd aan de Cannerberg, een heuvel van grotten die zich tussen de Nederlandse en Belgische grens bevindt. Sinds het Neolithicum heeft het mijnen van vuursteen en later kalksteen een uitgebreid netwerk van ondergrondse tunnels gecreëerd rond het Caesert plateau. In de provincie Limburg worden deze tunnels, die met de hand zijn uitgehouwen, "de grotten" genoemd, terwijl de heuvels worden aangeduid als "de bergen". Cannerberg draagt sporen van verschillende geschiedenissen: van het Neolithicum tot de Tweede Wereld Oorlog, de Koude Oorlog en het Verdrag van Maastricht - dat gezien wordt als het begin van de Europese Unie. Sedimentation of Memory is een inleiding tot Portrait of a Mountain, een langdurig onderzoeksproject dat zal uitmonden in een video essay en een boek (2015-2018).

Sedimentation of Memory bestaat uit  vijf Kodak dia projectoren en blokken van kalksteen, met een looptijd van 8 minuten in loop vertoning. De installatie combineert technologie, visuele en materiële restanten van de verstreken tijd en van de locatie.

Het project put uit verschillende bronnen afkomstig van privé- en publieke archieven en volgt de verschillende tekens die tevoorschijn komen: zwart wit of kleur foto's, VHS banden, gescande documenten, boeken over natuurgeschiedenis, militaire brochures, gidsen voor toeristen, of de NAVO dossiers uit het archief in Brussel die recentelijk zijn vrijgegeven.

De tentoonstelling is elke zaterdag en zondag te bezoeken van 14 tot 18 uur bij Punt WG

Kristina Benjocki is geboren in Zrenjanin, Joegoslavië. Haar kunstpraktijk richt zich op het onderzoeken van historisch en cultureel revisionisme gezien als politieke mechanismes van vergeten en herinneren in de context van het voormalige oosten en westen. Zij deed artistiek onderzoek aan de Jan van Eyck Academie en haar meeste recente tentoonstellingen zijn onder andere: Please empty your wallets met het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst in Rjeka (HR), Social Contract met Izolyatsia in Kiev (UA), Dmitrije Bašičević Mangelos Award met Remont art gallery in Belgrado (RS), Resolution 827 met Stedelijk Museum Bureau Amsterdam in Amsterdam, Excude/Include at Castrum Pelegrini in Amsterdam, This is the Time. This is the Record of the Time met AUB gallery in Beirut (LB) en Stedelijk Museum Bureau Amsterdam in Amsterdam.