Soweto Soul

10 mei 2017

Spetterend concert met bijzondere musici uit de Zuid-Afrikaanse townships. Met gasten als Pablo van de Poel, Broken Brass Ensemble en DJ Blue Flamingo. Vooraf vertoning van de documentaire Soweto Soul.

Soweto Soul is een eerbetoon aan de muzikale ziel van de townships, de Zuid-Afrikaanse buitenwijken. Producer/gitarist Joep Pelt brengt hiervoor zeer diverse Zuid-Afrikaanse musici naar het Bimhuis. Stijlen als pennywhistle jive, hiphop, mbaqanga en kwaito zullen versmelten in een spetterend optreden, met bekende gasten als DeWolff-gitarist Pablo van de Poel en het Broken Brass Ensemble. DJ Blue Flamingo maakt het feest compleet met prachtige Afrikaanse 78-toerenplaatjes.

Joep Pelt is een echte ‘gitaar-globetrotter’. Muzikaal opgevoed aan de modderige oevers van de Mississippi en de Niger door artiesten als R.L. Burnside en Ali Farka Touré trekt Joep regelmatig de wijde wereld voor nieuwe projecten. Het idee voor Soweto Soul ontstond toen Joep in 2010 voor het eerst Zuid-Afrika bezocht voor een NTR-radiodocumentaire. Hij ontdekte dat veel oudere Zuid-Afrikaanse muziekhelden ondanks hun enorme muzikale verdienste werkeloos thuis zitten, terwijl een nieuwe generatie artiesten naarstig zoekt naar een eigen muzikale identiteit temidden van het Amerikaans hitparadegeweld. 

Joep Pelt bracht musici bij elkaar die zelden of nooit met elkaar in contact komen, zoals de rapper Zuluboy, pennywhistle-legende Lemmy Special Mabaso, Soul Brothers-organist Black Moses Ngwenya, Shangaan-zanger Penny Penny en hiphopsensatie Gigi Lamayne. Het resultaat is het album Soweto Soul: een nieuw geluid, gebouwd op Zuid-Afrika’s rijke muzikale voedingsbodem. Het creatieve proces van Soweto Soul werd vastgelegd door filmmakers Bart Verhoeven en Jesse Bom voor de gelijknamige documentaire. In het Bimhuis worden zowel het album als de documentaire officieel gelanceerd. 

Op 10 mei om 20.30 in het Bimhuis, met voorafgaand om 19.30 een documentaire en na afloop DJ Blue Flamingo.