Still Waters Run Deep

Patrick Hough, The Two Faces of Tomorrow, 2021. Film still. Courtesy of the artist
Patrick Hough, The Two Faces of Tomorrow, 2021. Film still. Courtesy of the artist
26 juni 2022 — 7 augustus 2022

Water is een essentieel element voor leven op aarde. Het bedekt een groot deel van het aardoppervlak met oceanen, rivieren, meren en zeeën en manifesteert zich als grondwater, gletsjers en wolken. Het wordt vastgehouden in politieke en culturele verschijnselen, zoals drink- en afvalwatersystemen, aquaria en zwembaden. Water stroomt bovendien door onszelf heen om cellen, organen en weefsel te hydrateren, en we laten het als tranen. Door te vloeien, bevriezen, verdampen en sijpelen, beweegt water dwars door natuurlijke, culturele en menselijke lichamen heen. Dit maakt water bij uitstek het element dat alles onlosmakelijk met elkaar verbindt.

Ondanks het cruciale belang van water voor ecologie en de mens, vindt exploitatie van water en scheiding van grondstoffen en organismen op grote schaal plaats. Deze economische toe-eigening leidt tot destructie van natuurlijke ecosystemen en maatschappelijke ongelijkheid. Still Waters Run Deep belicht op kritische wijze het antropocentrische idee dat de mens boven de natuur staat en gerechtigd is deze op te offeren voor kapitalistische doeleinden. Daarnaast wordt onderzocht hoe de verbinding tussen mens en natuur, water in het bijzonder, een meer centrale plaats in ons gedachtegoed en handelen kan innemen.

Publieksprogramma
In samenwerking met presentatiepartners is een interdisciplinair publieksprogramma georganiseerd op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie. In de evenementen wordt de problematiek aan de orde gesteld in de kunstwerken verder uitgediept. Still Waters Run Deep vormt zo een ‘watertop’ van zes weken waarin gezocht wordt naar zowel inspiratie als concrete aanknopingspunten voor een duurzame interactie met water.

Kunstenaars: Phoebe Boswell, Deep Time Agency (Miriam Sentler & Wouter Osterholt), Patrick Hough, Esther Kokmeijer, Kasia Molga, Hannah Rowan
Curator: Marlies Augustijn

Datum: 26-06-2022 t/m 07-08-2022
Locatie: Nieuw Dakota
Meer informatie en kaartverkoop: https://nieuwdakota.com/tentoonstellingen/still-waters-run-deep/