The Mask Maker and the Tree

13 juli 2017

The Mask Maker and the Tree

Het nieuwste werk van Abner Preis is een bewerking van het oude volksverhaal The Mask Maker and The Tree. Hierin hebben dorpelingen de traditie om jaarlijks op zoek te gaan naar een mooie boom, die te kappen en er vrolijke maskers van te maken. Tot op een dag een boom in opstand komt. Uiteindelijk mogen de dorpelingen de oude boom omhakken, maar ze moeten als consequentie de boommaskers, voor altijd op hun gezicht gespijkerd houden…

Tijdens Cure Park kun je onder leiding van Abner Preis deelnemen aan een tour door het bos, deels te voet en deels per kano. Deze performance komt voort uit een driedaagse workshop waaraan zo’n vijftig mensen deelnamen die het volksverhaal opvoerden. Preis vroeg toen aan de deelnemers om de dorpelingen te spelen alsof het zombies zijn. Hij gebruikt de zombie om ons geconditioneerde functioneren in de samenleving en onze afstand tot de natuur te benadrukken. Het volksverhaal is gesitueerd in het bos, maar de workshop werd gefilmd op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. De performances in het Amsterdamse Bos die daarop volgen, brengt het verhaal van The Mask Maker and The Tree terug naar zijn roots, als realiteit, als fictie, wellicht als utopie, of iets dat er tussenin ligt.

Abner Preis (IL, 1975) is een verhalenverteller. Hij werkt met verschillende media waaronder tekeningen, performances, installaties, video’s en foto’s. Kenmerkend voor zijn oeuvre is dat de verhalen worden verteld door middel van publieksparticipatie. Preis studeerde in 2013 af aan het Dutch Art Institute. Hij deed performance bij onder meer Art Rotterdam, Filmhuis Den Haag, Grace Exhibition Space New York, Museum Quartier Vienna, Human Cities Festival Istanbul en Scope Miami.

www.abnerpreis.com

De performance vindt plaats op 13 juli om 22:00 uur. Er is plek voor maximaal 30 deelnemers. Meld je aan via info@curepark.nl.