Tijdelijk Museum

28 juni 2017

Tijdelijk Museum maakt een klik met Tijdelijke Bewoners in de voormalige Bijlmerbajes.

Na de eerste succesvolle editie in de voormalige Shelltoren (nu A’DAM Toren) onderzoekt deze tentoonstelling de verbinding met de nieuwe bewoners in het – eveneens tijdelijke – asielzoekerscentrum. Door deze interactie ontstaat er een klik met elkaar, de omgeving en de te vervaardigde werken. Aan twaalf kunstenaars is de opdracht gegeven om nieuw werk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een boomfontein op de binnenplaats van Leonard van Munster, de Bijlmer Hammam in een cellenblok van Teun Castelein, het thee-landschap van Mayra Sérgio en een installatie in de controlekamer met films van Gali Blay. Gedurende de expositieperiode, 28 juni tot 1 januari 2018, verzorgen jonge Amsterdammers en ‘nieuwkomers’ rondleidingen door het museum.

De tentoonstelling vindt plaats op een locatie waar zowel de vroegere gevangenen als de huidige vluchtelingen en statushouders vooral op zichzelf worden teruggeworpen. Dat wat overeenkomt is hun beperkte bewegingsruimte. Een situatie van isolement en afzondering, waarin mensen zich zonder familie en vrienden ontheemd en afhankelijk voelen. Als je geen kant op kunt, hoe manifesteert zich dat in de verbeeldingskracht? De tentoonstellingsruimte van het Tijdelijk Museum is tevens een ontmoetingsruimte, waar kunst de katalysator is die de mogelijkheid biedt voor een open ontmoeting tussen de Tijdelijke Bewoners en bezoekers.

In december 2016 is Stichting Leegstand Oplossers Amsterdam (LOLA) van start gegaan om in het voormalige Bijlmerbajes complex de broedplaats Lola Lik te vestigen. Haar voornaamste partner is het Centraal Orgaan voor Asielzoekers (COA), die voor de eerste keer een asielzoekerscentrum (AZC) vestigt op hetzelfde terrein als een culturele broedplaats. Dit experiment biedt een mooi voorbeeld voor andere AZC’s.

Deelnemende kunstenaars zijn: Gali Blay, Maze de Boer, Melanie Bonajo (o.v.), Teun Castelein, Eddie the Eagle Museum, Circus Engelbregt, Jan Hoek, Lana Mesić, Leonard van Munster, Jan Rothuizen, Mayra Sérgio, Mounira Al Solh, Sander Wassink.

Adres Tijdelijk Museum:
Lola Lik, H.J.E. Wenckebachweg 48/50,
1096 AN Amsterdam.
Openingstijden: 28 juni 2017 tot 1 januari 2018,
woensdag t/m zondag 12:00-20:00 uur.

Initiatiefnemers: Nathalie faber (curator) en Claartje Kortbeek (producer) / 60 layers of cake foundation

Kijk ook op: www.tijdelijkmuseum.org voor het laatste nieuws rondom dit project