Trouwen voor Allah

9 november 2017

Op 9 november openen wij de tentoonstelling Trouwen voor Allah - persoonlijke verhalen van bekeerlingen. Bekeerd tot de islam? Dat is zeker omdat je getrouwd bent met een moslim! Vaak klopt deze aanname niet. Veel bekeerlingen zijn single en er zijn meer redenen om interesse te krijgen in de islam. Hoe zit het dan wel? Een partner vinden na je bekering, hoe pak je dat aan? Wat als je al een partner hebt, en je dan pas bekeert?

Een islamitisch huwelijk is in Nederland een heikel onderwerp. Veel mensen denken al snel aan uithuwelijking of scheve man-vrouwverhoudingen. Niet aan liefde en geluk. Of aan de vraag wat een islamitisch huwelijk nou eigenlijk inhoudt. Wat vinden bekeerde moslims zelf belangrijk? Wat doen hen de rituelen, de geuren, de woorden en de geluiden van het geloof dat ze hebben omarmd, en als ze getrouwd zijn, van het huwelijk dat ze zijn aangegaan? Wat hebben ze ervan bewaard?

In acht filmische portretten vertelt een diverse groepen mannen en vrouwen uit Zuidoost en heel Amsterdam openhartig over hun keuze voor de islam, over hoe ze hun partner zochten en over het huwelijk dat ze hebben gesloten.  Veel meer dan in tastbare aandenkens lijkt de dag van hun leven te zijn opgeslagen in hun herinnering en hun hart.

Tijdens de opening hebben we een aflevering van Gespreksstof. Hierin gaan we samen met de makers, antropoloog Vanessa Vroon-Najem en documentairemaker Wendy van Wilgenburg, en deelnemers nader in op het thema van de tentoonstelling.

Inloop 17.30
Start programma 18.00
Locatie: Imagine IC en OBA, Bijlmerplein 393