AFK & Prins Claus Fonds brengen Pages Bookstore Café naar Amsterdam

oprichter Samer Al-Kadri
18 mei 2017

“Wij zijn Syriërs. We hebben onze cultuur. We zijn alles kwijtgeraakt, maar onze cultuur hebben we nog.” (Oprichter Pages Bookstore Café Samer Al-Kadri)

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en Prins Claus Fonds brengen Pages Bookstore Café naar Amsterdam. Vanaf 12 juni vestigt dit van oorsprong Syrisch-Turkse initiatief zich in de Prince Claus Fund Gallery. Pages Bookstore Café is een bijzondere plek in Istanbul waar Syrische (oud-)vluchtelingen en Turkse inwoners elkaar kunnen ontmoeten en waar literatuur, muziek en kunst samenkomen. De Amsterdamse pop-up versie van het Pages Bookstore Café is een samenwerking van het Prins Claus Fonds,  het AFK en oprichter Samer Al-Kadri.

Samenbrengen en begrip vergroten

Het doel van Pages Bookstore Café Amsterdam is om mensen bij elkaar te brengen en zo het begrip tussen Nederlanders, Syriërs en (oud-)vluchtelingen te vergroten. Het is een plek voor ontmoeting en gratis (Arabische) bibliotheek – een podium waar je binnenloopt voor een optreden óf waar je zelf een event creëert. Naast de pop-up in de Prince Claus Fund Gallery zullen er op diverse plekken in de stad culturele activiteiten plaats vinden onder de vlag van Pages Bookstore.

Over Pages Bookstore Café

Oprichter Samer Al-Kadri runde zijn eigen uitgeverij voor kinderboeken in Syrië tot de oorlog uitbrak en hij gedwongen werd zijn land te ontvluchten. Hij kwam in 2013 in Turkije terecht. Hier wilde hij andere Syrische vluchtelingen uit hun isolement halen door ze in contact te brengen met hun Turkse buren. Om die reden opende Al-Kadri het Pages Bookstore Café in Istanbul met boeken uit de hele Arabische wereld. Het werd de eerste Arabische boekwinkel in de stad. Pages Bookstore Café biedt bovendien ruimte aan kunstenaars, muzikanten, dichters en verhalenvertellers in Istanbul. Soms komen hier wel vijftien nationaliteiten samen.

AFK & Prins Claus Fonds

Het Prins Claus Fonds en het AFK zijn voor 2017 een nieuwe samenwerking gestart om internationale kunst en buitengewone makers in Amsterdam te presenteren. Daarmee hebben het Prins Claus Fonds en het AFK het volgende doel: het creëren en stimuleren van wederzijdse inspiratie en co-creatie in de stad, en het neerzetten van nieuwe maatschappelijk-culturele ideeën.