AFK uitgelicht - Klassiek in de Loods

26 juli 2016

Als grootstedelijk kunstfonds gelooft het AFK in een beleid dat het hele Amsterdamse ecosysteem stimuleert en kunst zichtbaar maakt over de hele stad. In het Jaarverslag 2015 worden smaakmakers binnen de wijken geïnterviewd. Het laat vanuit verschillende stadsgebieden zien hoe cultuur het leven in de stad kleur geeft en iets los kan maken. Vandaag het woord aan; Corine Haitjema, oprichter van 24classics en mede-organisator van Klassiek in de Loods.

Vonk voor klassieke muziek

“Klassiek in de Loods begon toen we twee jaar geleden de programmeur van Amsterdam Roest tegenkwamen. We kenden Roest van de geweldige feesten, maar tot ons plezier ontdekten we dat we ook een vonk voor klassieke muziek deelden. Het was meteen heel bijzonder."

Corine Haitjema vertelt energiek over de succesvolle klassieke muziekreeks in Amsterdam Oost. De hal van Roest in Oost is geen conventionele plek om klassieke muziek op te voeren. “Het is een loods, met beperkte voorzieningen”, legt Corine uit. “Dat levert een ander, jonger publiek op dan bij reguliere klassieke concerten. Ook zorgt het soms voor geestige momenten. Bij de eerste editie van Klassiek in de Loods kwam pianiste Daria van den Bercken optreden. Toen ze om een kleedkamer vroeg moesten we haar teleurstellen. Ze heeft zich noodzakelijkerwijs bij de hokjes van de kaartverkoop verschanst. Sommige bezoekers hadden niet door wie zij was en vroegen haar naar het toilet. Die ruwe setting in de loods leidde er toe dat we bij die eerste editie opstegen. Het was zó magisch.”

Gemêleerd publiek

Maar de relatie met de programmeurs van Roest is minstens zo belangrijk om Klassiek in de Loods te laten slagen. “We kunnen door de vrije opstelling van Roest muzikanten boeken die wij vanuit 24classics heel goed vinden. Zo hoeven we geen enkele concessie aan de programmering te doen.”

Interessant genoeg zet Roest het evenement ook in om de band met de buurt te versterken. De directe omwonenden kregen vrijkaarten voor het eerste concert. “Heel vaak worden er in Roest feesten gegeven met harde house of techno, waar niet iedereen fan van is. Bij Klassiek in de Loods konden omwonenden gratis langskomen; een manier om iets kleins terug te doen voor de buurt. Het bijzondere is dat je zo een echt gemêleerd publiek krijgt.

Klassiek in de Loods - Stichting Johann (in Roest, Oost/Centrum)

Klassiek in de Loods is een samenwerking tussen Amsterdam Roest en 24classics, waarbij muziek van hoog niveau op een ongewone locatie wordt uitgevoerd. Tijdens de concerten staan de musici en zit het publiek om hen heen in vliegtuigstoelen, op oude Chesterfield banken en klapstoelen. Het AFK draagt graag bij aan dit project dat verbinding legt tussen klassieke muziek en andere, jongere publieksgroepen. Tijdens de laatste editie van Klassiek in de Loods klonk een pianoconcert van de Russische componist Alexander Scriabin, uitgevoerd door pianiste Helena Basilova. De sfeervolle visuals van Deframe ondersteunden de muziek

Interview: Jan van Tienen. Beeld: Prins de Vos. Bekijk het Jaarverslag 2015.