Crowdfunding, cultuurleningen en subsidies: vier informatiemiddagen over kunstfinanciering

Cinetol
Nineties Productions
Cinetol
12 september 2017

Het vinden van duurzame financiering voor makers, organisaties en andere initiatiefnemers in de culturele sector is voor velen een uitdaging. Daarom organiseren het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), Cultuur+Ondernemen en Voordekunst in september samen vier unieke bijeenkomsten voor Amsterdamse makers. Meld je aan voor een van deze middagen en kom alles te weten over crowdfunding, cultuurleningen, subsidies – én hoe deze middelen samen of opeenvolgend ingezet kunnen worden om plannen te verwezenlijken. Er wordt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk verteld hoe cultuurmakers en organisatoren (een mix van) verschillende financieringsmiddelen kunnen inzetten en hoe de verschillende mogelijkheden zich tot elkaar verhouden. Deze financiële impulsen zijn vaak van grote betekenis: als stap naar verdere professionalisering van de organisatie of als push voor de ontwikkeling van makers.  

Vier middagen op maat

Iedere bijeenkomst richt zich op een ander type maker of organisatie: beeldend kunstenaars (5 september), dansers en theatermakers (12 september), muzikanten (19 september) en (mode)ontwerpers (26 september). Er komen elke middag twee sprekers uit de discipline aan het woord over hoe zij de ideale financieringsvorm voor hun project of organisatie hebben gevonden en welke rol de financiële impuls heeft gespeeld bij het ontwikkelen van hun ondernemerschap, realiseren van hun projecten of het verduurzamen van hun organisatie. Ook is er uitgebreid ruimte voor vragen aan de sprekers, en genoeg tijd om de andere bezoekers te leren kennen.

Dinsdag 5 september vertellen twee sprekers uit de beeldende kunstsector - Christine van den Bergh van Bradwolff Projects en fotograaf Anaïs Lopez van Docking Station - meer over hoe zij een stap hebben genomen in het verduurzamen van hun organisatie en locatie door het vinden van de juiste financieringsmiddelen. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan hier.

In de bijeenkomst op 12 september staan dansers en theatermakers centraal. Tijdens deze middag vertelt de organisatie van Amsterdam Fringe Festival over hun crowdfunding voor Best of Fringe Tour. Nineties Productions licht toe hoe zij binnen vier jaar de stap maakten van hun eerste voorstelling naar een duurzame organisatie door gebruik te maken van verschillende financieringsmiddelen. Aanmelden voor deze middag kan hier.

De bijeenkomst op 19 september is gericht op muzikanten. Cinetol vertelt wat de Amsterdamse Cultuurlening en het bijbehorende trainings- en begeleidingstraject voor hen heeft betekend. Een tweede spreker voor deze avond wordt nog bekendgemaakt. Aanmelden om bij deze middag te zijn kan hier.

Ten slotte staat de bijeenkomst op 26 september in het teken van (mode)ontwerpers. Marina Slabbers van TOON vertelt over de financiële impulsen aan hun winkel met podium door middel van de Amsterdamse Cultuurlening en crowdfunding bij Voordekunst. Suzan Meijer van Storydress vertelt over de rol van de Amsterdamse Cultuurlening in het ontwikkelen van haar ondernemerschap. Aanmelden om de middag bij te wonen kan hier.

Amsterdamse Cultuurlening

De Amsterdamse Cultuurlening is er voor Amsterdamse kunstenaars en culturele organisaties met ambitie. Met deze lening kun je investeren in de uitoefening van je beroepspraktijk. De Amsterdamse Cultuurlening is een initiatief van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Cultuur+Ondernemen.

Voordekunst

Voordekunst; de eerste Nederlandse crowdfundingwebsite voor kunstprojecten is een initiatief van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en faciliteert kunstenaars, creatieven en organisaties die financiering zoeken om hun projecten te kunnen realiseren. 

Fotografie: Lauren Mae Murphy