Winnaars bekend Amsterdamprijs 2020!

Modeontwerper Duran Lantink, cultureel centrum Mezrab en beeldend kunstenaar Jennifer Tee zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2020. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) maandag 26 oktober bekendgemaakt via een Livestream vanuit het Bimhuis Amsterdam. De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of organisaties die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele leven in de hoofdstad.

Amsterdams en internationaal georiënteerd
De jury benadrukt in het juryrapport allereerst de verbeeldingskracht, moed en veerkracht van de Amsterdamse kunstsector tijdens deze coronapandemie. In het rapport benoemt de jury dat alle genomineerden elk op hun eigen manier trendsetters zijn in hun discipline. De keuze voor de winnaars is gevallen op drie kunstenaars die  niet alleen het Amsterdamse cultuuraanbod verrijken, maar ook duidelijk internationaal georiënteerd zijn. Juryvoorzitter Daria Bukvić: “Ze hebben allen op een bijzondere manier een relatie met de stad. Ze zijn op artistiek vlak uniek en voorbeeldstellend in wat ze doen. Winnaars waar Amsterdam meer dan trots op mag zijn.”

De prijzen werden uitgereikt in aanwezigheid van wethouder kunst en cultuur, Touria Meliani en AFK-directeur Annabelle Birnie: “De jaarlijkse Amsterdamprijs laat een groep makers en organisaties zien die vol meegaan in de beweging van de stad, altijd bovenop de tijdsgeest. Ook nu. We vieren met deze prijs de betekenis van cultuur - elke dag opnieuw.”

Bekijk de Livestream van de bekendmaking.

Duran Lantink | categorie Stimuleringsprijs
Duran Lantink wordt meestal modeontwerper genoemd, maar zijn grote kracht is dat hij in alles het tegengestelde opzoekt van waar mode traditioneel voor staat. Lantink staat juist voor hergebruik, sociale kritiek en diversiteit in zijn keuze van modellen. Zo is hij mede bekend door het deconstrueren van bestaande kledingstukken, om die vervolgens te transformeren tot heel eigen, nieuwe creaties. Dit heeft geleid tot een zeer divers, zeer aantrekkelijk oeuvre dat internationaal erkenning krijgt: Lantink werkt over de hele wereld en wereldberoemde artiesten als Janelle Monáe en Billy Eilish dragen zijn ontwerpen.

Je zou Lantinks werk kunnen beschouwen als een grote kritiek op de mode-industrie, maar tegelijk is het overduidelijk dat Lantink van mode houdt: zijn ontwerpen zijn zo innovatief en aanstekelijk dat ze de kracht en de mogelijkheden tonen van een nieuwe manier van denken. Lantink vernietigt bestaande concepten, om een wereld op te bouwen die de toeschouwer doordringt van nieuwe mogelijkheden, nieuwe zienswijzen. Dat doet hij bovendien zo krachtig, vanzelfsprekend en vooral aanstekelijk dat de jury Duran Lantink met veel plezier de Amsterdamprijs toekent.

Mezrab | categorie Beste Prestatie
Mezrab is een uniek cultureel centrum voor storytelling, een warm thuis voor vele Amsterdammers. Het is een broedplaats waar mensen samenkomen om te creëren, op te treden, te vertellen, te luisteren en betrokken te zijn binnen een open gemeenschap. Het initiatief is in 2004 gestart door de familie Sahebdivani, die een bijzondere ruimte heeft gecreëerd waar verhalen uit alle richtingen samenkomen in een intieme en ontspannen sfeer. Naast het vertellen van verhalen, is Mezrab een platform voor interdisciplinaire kunstvormen, zoals muziek, dans, jazzconcerten, comedyshows en zelfs cursussen naaktmodel schilderen. Mezrab draagt bij aan het in leven houden van de eeuwenoude kunst van het verhalen vertellen, en doet dat op een hedendaagse en hybride manier.

De jury is onder de indruk van de toegankelijkheid en warmte van Mezrab als culturele stichting. Mezrab slaagt erin om een internationale ambiance te creëren, in een lokale context. Zij creeëren op organische wijze een gevoel van inclusiviteit, solidariteit en betrokkenheid bij zijn publiek en de artiesten. De jury vindt het inspirerend hoe Mezrab al jaren op duurzame wijze een authentieke en kleurrijke bijdrage levert aan onze stad.

Jennifer Tee | categorie Bewezen Kwaliteit
Jennifer Tee is een multidisciplinaire kunstenaar die op aantrekkelijke wijze sculptuur, performance, installatie, fotografie en prints weet te combineren. Ze doet daarbij veel onderzoek naar de geschiedenis en maatschappelijke context van haar werk, een traag en toegewijd proces van onderzoeken en maken.

Voor het grote Amsterdams publiek werd ze bekend met Tulpen Palepai, een grote collage van tulpenblaadjes in het Centraal Station, die zowel verwijst naar toerisme, de tulpenhandel als naar traditionele kleden uit Indonesië, het land waar Tee’s vader werd geboren. Jennifer Tee is geïnteresseerd in het onderzoeken van interculturele en hybride identiteitsverhalen. Op deze manier voegt haar werk een bijzonder en betekenisvol perspectief toe aan het hedendaagse gesprek over culturele identiteit. De bijzondere positie die ze zowel in Amsterdam als in de internationale kunstscene inneemt vinden wij bewonderenswaardig. Met grote overtuiging en waardering kent de jury de prijs voor bewezen kwaliteit daarom toe aan Jennifer Tee.

Lees hier het Amsterdamprijs Juryrapport 2020.

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst
Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. Naast een geldbedrag van € 35.000, ontvangen de winnaars een bijzondere, keramische sculptuur: ‘Skyline Remix’.  In opdracht van het AFK tekende kunstenaar Tim Breukers voor het ontwerp en de uitvoering van de sculptuur, die een nieuwe dimensie geeft aan de contouren van de stad.