Amsterdamprijs 2024: Wie draag jij voor?

Amsterdammers opgelet! Je mag weer kunstenaars, culturele organisaties en kunstprojecten voordragen voor de Amsterdamprijs voor de Kunst, de belangrijkste kunstprijs van de stad. Voordragen kan tot en met zondag 14 april 2024. Er is drie keer €35.000 aan prijzengeld te vergeven. Wie gun jij dit jaar de belangrijkste kunstprijs van de stad? Doe een voordracht via onderstaand formulier.


Het is niet meer mogelijk om een voordracht te doen voor de Amsterdamprijs 2024.

 

Let op: één enkele voordracht van een kunstenaar, organisatie of kunstproject is genoeg om door de jury geselecteerd te worden. Bij het selecteren van de genomineerden kijkt de jury niet naar hoe vaak iemand voorgedragen wordt.

Je kunt een voordracht doen in drie categorieën. De Stimuleringsprijs, voor de maker of organisatie die het afgelopen jaar vernieuwend, verfrissend of verbazend was. Het Werk van het Jaar, voor het meest baanbrekende kunstproject van afgelopen jaar. En Bewezen Kwaliteit, voor de maker of instelling die al jaren grenzen verlegt in het kunstenveld. De winnaars ontvangen naast het geldbedrag van €35.000 de sculptuur Skyline Remix van kunstenaar Tim Breukers. Daarnaast ontvangen alle medegenomineerden een geldbedrag. Het AFK dankt wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani voor het beschikbaar stellen van deze fantastische stadsprijs. 

Elk jaar stelt het AFK de longlist voor de Amsterdamprijs voor de Kunst samen uit voordrachten van honderden Amsterdammers. Een vakjury kiest uit deze lijst de genomineerden. De prijs kan dus veel betekenen voor jouw favoriete kunstenaar of culturele organisatie. 

Spotlight op kunst en cultuur

De Amsterdamprijs zet het rijke kunst- en cultuuraanbod in de stad in de spotlight. Juryvoorzitter Tirsa With: “De Amsterdamprijs is er voor de stad, en door de stad. De jury kiest uiteindelijk de winnaars, maar dat gaat niet zonder de voordrachten van Amsterdammers. We hebben dus jouw hulp nodig! We zijn enorm benieuwd naar jouw favoriete maker, collectief of instelling. Wie draag jij voor?”