Junadry Leocaria

Junadry Leocaria (1985, Willemstad) is ruim tien jaar werkzaam als professioneel danseres. Ze maakte zo’n acht jaar lang deel uit van het bekende urban dansgezelschap ISH en is te zien geweest in voorstellingen van urban gezelschap Don’t Hit Mama, waar freestyle in showvorm wordt gegoten. Ze maakt deel uit van de all-female-crew Femme Lethal en House of Vineyard, het eerste Europese huis in de zogenaamde ‘Ballroom Vogue-scene’. De laatste jaren bouwt ze zelfstandig aan haar eigen danspraktijk als choreograaf, coach en docent.

Leocaria is een talentvolle sleutelfiguur én opvallende verschijning in het veld van het urban danstheater. Ze zoekt naar een choreografie waarin uiteenlopende stijlen op een organische manier een geheel kunnen vormen. Haar specialiteit is ‘waacking’: een dansstijl die is geboren in de underground LGBT clubscene in Los Angeles. Deze stijl speelt met persoonlijkheden, emoties en gezichtsuitdrukkingen, die hevig beïnvloed zijn door filmsterren en fotomodellen. Ook in haar workshops legt Leocaria de nadruk op de expressieve kant van dans.

Coalitie Dans

Junadry Leocaria is onderdeel van de Coalitie Dans. Deze coalitie wordt gevormd door Don’t Hit Mama, Frascati, Dansmakers en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Leocaria wil met behulp van de 3Package Deal een diepgaand onderzoek doen ter ontwikkeling van haar eigen dansvocabulaire. Zo wenst ze de switch te maken van uitvoerend danser naar choreograaf. Daarvoor zal zij onder andere een reis naar Nairobi maken om zich te verdiepen in Afrikaanse dansrituelen.

Junadry Leocaria vertelt over de verschillende dansstijlen en laat zien hoe dat er uitziet: