Tess van Zalinge

Photo by Team Peter Stigter
Collectie Geschapen land | Landschap Photo by Martijn Nekoui
“Campaign Status Quo Ante"; Photo by; Petrovsky & Ramone, Models; VDM, MUA; Iraj Raghosing
Photo by Team Peter Stigter

Modeontwerper Tess van Zalinge (1989, Utrecht) studeerde in 2012 cum laude af aan het Amsterdam Fashion Institute met haar collectie The same old lines. Deze eerste collectie legt de focus op de mogelijkheid om je eigen identiteit te creëren. Niet de vraag ‘wie ben ik?’ staat centraal, maar ‘wie zou ik willen zijn?’ Resultaat is een bonte mix van Nederlandse folklore en kleurrijke Afrikaanse cultuur, toegepast in lingerie en mode.

Direct na haar afstuderen gaat van Zalinge aan het werk als freelance modeontwerper. Ze werkt voor onder andere Laura Dols, Jogha en Santa Chè en is in 2014 onderdeel van het collectief MOAM voor HEMA.

In 2015 zet Tess van Zalinge haar eigen label op. En met succes, al in januari 2016 debuteert van Zalinge met haar tweede collectie Geschapen land | Landschap op de Amsterdam Fashion Week. Net als de eerste collectie grijpt van Zalinge met Geschapen land | Landschap terug op een thema als identiteit of  de associatie met begrippen als ‘ondernemend’ en ‘poldermodel’ als er gedacht wordt aan Nederland. Dit resulteert in een collectie vol zachte prints en hoekige lijnen, waar ondanks het abstracte karakter de Hollandse landschappen duidelijk in te herkennen zijn.

Coalitie Fashion

Aan deze vliegende start voegt Tess van Zalinge dit jaar haar deelname aan de 3PackageDeal toe. Van Zalinge is onderdeel van de coalitie Fashion die wordt gevormd door HTNK, Gerrit Rietveld Academie, MOAM, Fashionweek Nederland en Fashion Council. De coalitie Fashion prijst de diversiteit en veelzijdigheid in haar werk. Tess van Zalinge zal het komend jaar gebruiken voor het opzetten van een  productielijn en het verdiepen van haar creatieve collectie.