Genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst 2020 bekend

26 juni 2020

Op vrijdag 26 juni heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de genomineerden voor de Amsterdamprijs 2020 bekend gemaakt. Dit zijn singer-songwriter Shishani, modeontwerper Duran Lantink, beeldend kunstenaar Salim Bayri (categorie Stimuleringsprijs), museum/creatief platform OSCAM, band Jungle By Night en cultureel centrum Mezrab (categorie Beste Prestatie). In de categorie Bewezen Kwaliteit is besloten om beeldend kunstenaar Jennifer Tee als enige kandidaat te nomineren. Zij wint hiermee in deze categorie de Amsterdamprijs, die – samen met de prijzen in de andere categorieën - in oktober zal worden uitgereikt.

Explosieve verbeeldingskracht 

Juryvoorzitter regisseur/theatermaker Daria Bukvić maakte de genomineerden bekend via een livestream vanuit Pakhuis de Zwijger. Daarbij refereerde ze onder meer aan de bijzonder relatie tussen de stad en zijn makers: Deze stad, wiens geschiedenis talloze zwarte bladzijdes kent, liet dit jaar zien ook werkelijk heldhaftig, vastberaden en barmhartig te zijn wanneer dat het hardst nodig is. Zoals gewoonlijk met haar kunstenaars in de voorhoede. De kunstenaars die met hun explosieve verbeeldingskracht de stille en luidruchtige revoluties in onze maatschappij en ons denken gestalte geven. In woord, in beeld, in beweging, in opstand, in ongemak, in wrijving, in schoonheid en in troost.

Representatie van de stad

De bekendmaking vond plaats in aanwezigheid van wethouder kunst en cultuur, Touria Meliani en AFK-directeur Annabelle Birnie: De lijst van genomineerden maakt me trots. Ze is een fantastische afspiegeling en representatie van de kunst en van de inwoners in onze geliefde stad. Ik zie uit naar de uitreiking in oktober, waar we de betekenis van cultuur met elkaar vieren – maar ook de kracht en creativiteit van Amsterdamse makers.

Meer weten over de zeven genomineerden? Lees hier de biografieën. 

Amsterdamprijs voor de Kunst

Het AFK kent jaarlijks de Amsterdamprijs voor de Kunst toe (driemaal € 35.000 en een unieke fysieke prijs) aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De longlist komt mede tot stand op basis van gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers. Een onafhankelijke jury selecteert de uiteindelijke genomineerden.  De winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2020 worden in oktober bekend gemaakt.