AFK Uitgelicht: Junadry Leocaria (Jaarverslag 2016)

30/05/2017

Het jaarverslag van het Amsterdams Fonds voor de Kunst staat dit jaar in het teken van ‘Bouwen aan talent in de stad’. Voor het AFK stond het afgelopen jaar meer dan ooit in het teken van ontwikkeling. Nieuwe aanwas, doorstroming en groei van talent zijn essentiële voorwaarden voor een gezond kunstklimaat, omdat zij zorgen voor aansluiting bij de actuele samenleving. Talentontwikkeling kent vele verschijningsvormen, zoals de zes voorbeelden van aanvragers in dit jaarverslag aantonen. Vandaag het woord aan; danseres Junadry Leocaria, zij is een van de vijftien talenten uit de vierde lichting van de 3Package Deal

Gevoelsdanser

“Als het even kan, zit ik in het buitenland.” Danseres Junadry Leocaria komt net vol inspiratie terug van twee weken Egypte. Daar ontwikkelde ze een choreografie. “Het was hard werken maar de performance werd erg gewaardeerd. In Caïro is mijn dansstijl nog niet echt bekend.”

Niet dat Leocaria nou echt één specifieke dansstijl heeft, het liefst omschrijft ze zichzelf als gevoelsdanser: “Alles wat ik doe is oprecht en komt uit mezelf.” De nieuwe ervaringen met andere culturen en mensen maakt dat ze reizen zo fijn vindt. Leocaria: “Ik ben van nature heel erg open en voel me overal thuis. Als ik op reis ben, word ik opgenomen in het leven van anderen. Mensen trekken naar me toe en laten zichzelf aan mij zien.”

Waacking

De dansstijl waacking, ontstaan aan het eind van de jaren zestig in de gay-community van Los Angeles, geeft haar veel vrijheid: “Waacking geeft je de ruimte om je eigen verhaal te vertellen, er zijn niet zoveel regels.” Ze kan er alles in kwijt: “Als negentienjarige was ik voor werk in de sloppenwijken van India. Die kinderen hebben zo weinig, maar overal waar ik kwam deden ze kleine optredens. Elementen uit die dansen neem ik weer mee in mijn choreografieën.”

Naast het dramatische en filmische aspect van de stijl – dansers leggen net als in film en theater ook nadruk op gezichtsuitdrukkingen – is de dans ook technisch en snel. Als Leocaria een fragment voordanst, vliegen haar handen en blauwgeverfde nagels vlug maar strak en verleidelijk door de lucht: Michael Jackson meets Marilyn Monroe.

"De wereld is klaar voor meer oprechte dans"

Dankzij het AFK talentprogramma 3Package Deal kan Leocaria de komende tijd meer gaan maken, naast het uitvoeren. In 2016 maakte ze daar al een begin mee. Voor het Holland Festival produceerde ze een korte groepsdans en afgelopen december creëerde ze een twintig minuten durende solo. “Die laatste ging over the little girl in me, zo’n kind dat iedereen in zich heeft. Als ik haar niet genoeg aandacht geef, blijft ze me achtervolgen.” Ook de muziek produceerde ze zelf, in samenwerking met opkomend producer Yanay Bonomo. “Aan het eind jankte bijna iedereen in het publiek. De wereld is klaar voor meer oprechte dans.”

Over Junadry Leocaria / 3Package Deal

Toptalent stimuleren en faciliteren met betaalbare woon- en werkruimte, budget en een netwerk; dat is het doel van de 3Package Deal. Danseres Junadry Leocaria is een van de vijftien talenten van de vierde lichting. Leocaria is een talentvolle sleutelfiguur in het veld van het urban danstheater. Ze maakte zo’n acht jaar lang deel uit van ISH en danste bij onder andere Don’t Hit Mama. Dankzij de 3Package Deal kan zij de stap maken van uitvoerend danser naar choreograaf en een unieke, herkenbare handtekening ontwikkelen. Junadry Leocaria wordt in het kader van de 3Package Deal inhoudelijk begeleid door de Coalitie Dans, bestaande uit Don’t Hit Mama, Theater Frascati, Dansmakers en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Interview: Hotel Content | Beeld: Annegien van Doorn | Bekijk het Jaarverslag 2016.