Evelyn Taocheng Wang wint de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2016

13 december 2016

Zondagavond 11 december is bekend gemaakt dat Evelyn Taocheng Wang de winnaar is van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2016. Deze jaarlijkse prijs voor jong talent werd uitgereikt door juryvoorzitter Hanneke Groenteman tijdens een live-uitzending van AVROTROS Kunstuur in het Stedelijk Museum Schiedam. Wang werd voorgedragen voor de prijs door AFK-directeur Clayde Menso.

Sprookjesachtig én keihard

Clayde Menso was als scout betrokken bij de prijs en droeg in die hoedanigheid Evelyn Taocheng Wang voor. Wang was onderdeel van de tweede lichting van de 3Package Deal. ‘Als grootstedelijk kunstfonds is het AFK gespitst op bijzonder talent dat iets toevoegt aan het veelzijdige en dynamische kunstenveld binnen de stad. Evelyn Taocheng Wang is zo’n talent.’ Menso viel voor de originele tegenstellingen in haar werk: 'Sprookjesachtig én keihard. Wang speelt daarbij met verwachtingen.’

Gevoel, herinnering, smaak en ervaring

De jury bestond dit jaar naast voorzitter Hanneke Groenteman uit Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum), Floris Kaayk (beeldend kunstenaar en Volkskrant Beeldende Kunst Prijs winnaar 2014) en Sacha Bronwasser (criticus de Volkskrant). Zij kozen unaniem voor Wang en noemden haar in het juryrapport ‘een kunstenaar die in persoonlijk en geografisch opzicht een lange reis heeft ondernomen en dat met grote gevoeligheid vertaalt’. Ze stelden daarnaast: ‘Wang maakt kunst die veel meer is dan beeld alleen. Het is gevoel, het is herinnering, het is smaak en ervaring.’

Over de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs wordt sinds tien jaar uitgereikt aan beeldend kunstenaars tot en met 35 jaar. De prijs is een samenwerking van de Volkskrant, Stedelijk Museum Schiedam, de AVROTROS en het BNG Cultuurfonds. De winnaar ontvangt een bedrag van € 10.000, beschikbaar gesteld door het BNG Cultuurfonds.
Alle vijf genomineerden (naast Taocheng Wang zijn dat Jan Hoek, Alexis Blake, Jay Tan en Anouk Kruithof) krijgen een tentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot 22 januari 2017.  Aan de prijs is ook een publieksprijs verbonden. Daar kan nog tot 1 januari voor worden gestemd. De prijs wordt uitgereikt op 14 januari.