Veelgestelde vragen regeling Ontwikkeling

  • Aanvragen & Planning
  • Hoe kan ik aanvragen?

    Je dient een aanvraag in via het digitale aanvraagformulier in Mijn AFK. Het formulier en de hulpdocumenten voor de bijlagen zijn te vinden op de website van het AFK. Om toegang te krijgen tot het online aanvraagformulier vraag je eerst een account aan. Je ontvangt dit account meestal binnen een werkdag, maar bij grote drukte kan het langer duren. Vraag daarom tijdig een account aan via Mijn AFK.

  • Wanneer kan ik aanvragen?

    De aanvraag verloopt in twee fasen:

    In fase 1 wordt een ontwikkelplan met begroting over de hele subsidieperiode en andere documenten, waaronder een inhoudelijk en financieel verslag over de twee laatste jaren voorafgaand aan de periode waarvoor je aanvraagt ingediend en beoordeeld. De aanvrager licht het ontwikkelplan en de begroting toe tijdens een aanvraaggesprek van 30 minuten met een medewerker van het AFK en twee adviseurs. Aanvragen voor fase 1 kunnen worden ingediend van 2 juni, 10.00 uur t/m 13 juni 2025, 16.00 uur. De aanvraaggesprekken vinden plaats op het kantoor van het AFK van 30 juni t/m 4 juli en van 7 juli t/m 11 juli.

    Als je op basis van de beoordeling in fase 1 door mag naar fase 2, vul je de aanvraag aan met onder andere het ondernemingsplan en een update van de begroting voor de periode waarop het plan betrekking heeft. Dit kan vanaf 19 juli, 10.00 uur t/m 29 augustus, 16.00 uur. Plannen mogen nog wijzigen na fase 1. 

  • Wie kan aanvragen?

    De regeling Ontwikkeling is bedoeld voor de versterking van organisaties die relatief kort bestaan (2 tot en met 6 jaar). Krijg je al meerjarige subsidie op basis van het Kunstenplan 2025-2028 of werk je met cultuurmakers? Dan kun je geen gebruik maken van de regeling Ontwikkeling. Lees de regeling voor meer informatie.

  • Hoeveel kan ik aanvragen?

    Je kunt maximaal € 125.000 per jaar aanvragen voor een subsidie met een looptijd van 2 jaar. Aanvragen die worden ingediend in 2027 zijn voor één jaar. Het gevraagde subsidiebedrag mag maximaal 50% van de volledige begroting bij het ondernemingsplan zijn.

    Het subsidieplafond van de regeling Ontwikkeling 2025-2028 is voor de tweede toekenningsronde (voor tweejarige subsidie 2026-2027) vastgesteld op € 795.119 per jaar.

  • Voor welke disciplines kun je aanvragen?

    Je kunt aanvragen voor de disciplines muziek en muziektheater, theater, dans, erfgoed (musea), visuele kunsten, film, woordkunst, creatieve industrie (digitale cultuur, architectuur, vormgeving) of cultuureducatie. Als je in meerdere disciplines werkt dan kies je de discipline die voor jouw organisatie het meest van toepassing is.

  • Wat is de looptijd van de subsidie?

    De subsidie heeft een looptijd van twee jaar, met uitzonderingen van aanvragen voor subsidie die in 2027 worden gedaan. Deze hebben een looptijd van maximaal één jaar.

  • Hoe werkt de beoordeling in twee fases?

    In fase 1 worden het ingediende plan met begroting en bijlagen en het aanvraaggesprek beoordeeld. Op basis hiervan worden de aanvragers in een rangorde geplaatst per discipline. Vanwege het beschikbare budget is er per discipline een beperkt aantal plekken beschikbaar in fase 2. Het AFK beslist volgens de rangorde over de toelating tot een plaats in fase 2. 

    Daarbij worden de als hoogst geëindigde aanvragen van de negen disciplines doorgelaten. Daarna wordt op de dezelfde wijze de tweede aanvraag van elke discipline doorgelaten naar fase 2, en vervolgens de derde, net zo lang totdat het maximale aantal aanvragen voor fase 2 is bereikt.

    De aanvragen in fase 2 worden beoordeeld door een medewerker van het AFK en twee adviseurs. Ook in deze fase worden de aanvragen in een rangorde per discipline geplaatst. Toekenning gebeurt volgens hetzelfde principe als in fase 1, dus volgens de rangorde per discipline.

  • Hoe lang duurt het voor ik een uitslag krijg?

    Voor fase 1 krijg je het besluit binnen 7 weken na sluiting van de indieningstermijn, voor fase 2 volgt het besluit binnen 13 weken na sluiting van de indieningstermijn. Duurt het toch langer, dan krijg je tijdig bericht.

  • Uitleg termen
  • Wat wordt er bedoeld met jonge organisaties?

    De regeling Ontwikkeling is bedoeld voor de versterking van organisaties die nog relatief kort bestaan (2 tot en met 6 jaar). Dus als je organisatie zes jaar en een maand bestaat, kun je niet meer aanvragen. De oprichtingsdatum volgens de statuten geldt. Voor aanvragen in 2027 geldt dat je organisatie maximaal 7 jaar oud mag zijn. Zie de de regeling voor meer informatie.

  • Wat betekent activiteiten in continuïteit uitvoeren?

    Dit betekent dat de activiteiten die een organisatie presenteert of produceert uitgevoerd worden zonder dat daar grote tussenpozen in zitten. We beoordelen dat onder meer op basis van het trackrecord.

  • Wat is een trackrecord?

    Dat zijn de uitgevoerde activiteiten en het bereikte publiek in brede zin in de twee (kalender)jaren of twee seizoenen direct voor het indienen van de aanvraag.

  • Wat is een rechtsvoorganger?

    Dit is de (rechts)persoon/ organisatie, die eerst de rechten en verplichtingen droeg. Met andere woorden, de rechtspersoon die al bestond vóórdat een organisatorische verandering plaatsvindt. Dit is van toepassing als er bijvoorbeeld een fusie of doorstart van een organisatie is geweest.

  • Wat is een ontwikkelplan?

    Het ontwikkelplan bevat een beschrijving van de artistieke eigenheid en de artistieke signatuur van de organisatie. Verder gaat het plan in op zowel de artistieke als zakelijke ontwikkeling als op de ontwikkeling op het gebied van publiek of deelnemers. Daarbij mag er op een bepaald vlak meer focus liggen. Naast het ontwikkelplan voeg je een begroting bij van de organisatie en alle activiteiten die je van plan bent in de twee jaar waarvoor je aanvraagt.

    Een ontwikkelplan mag maximaal zes pagina’s zijn. Dit maximum is inclusief eventuele inhoudsopgave, foto’s etc. Ga hier niet overheen, want we kunnen dit dan niet meenemen in de beoordeling.

  • Beoordeling & Criteria
  • Wat zijn de criteria?

    Alle aanvragen die in de regeling worden ingediend, worden aan dezelfde criteria getoetst. Bij het toetsen aan de criteria staat de aanvraag op zich centraal, dus er wordt niet vergeleken met andere aanvragen. Voor deze regeling is het vooral belangrijk dat het ontwikkelplan en het ondernemingsplan vertrouwen geven dat de organisatie zich gedurende de subsidieperiode kan versterken en verder ontwikkelen. De criteria van beide fases zijn verder uitgewerkt in de toelichting op de regeling.

    Fase 1: In fase 1 wordt de aanvraag beoordeeld op artistieke eigenheid, ontwikkeldoel en plan van aanpak. De beoordeling wordt gedaan door een medewerker van het AFK en twee adviseurs, op basis van het ontwikkelplan, de begroting en bijlagen, en het aanvraaggesprek.

    Fase 2: In fase 2 wordt de (aangevulde) aanvraag verder beoordeeld op de overige criteria: artistiek belang, uitvoerbaarheid, en bereik & diversiteit.

    Zie voor meer informatie de de regeling en de toelichting op de regeling.

  • Na afloop
  • Wat als ik het niet eens ben met de beslissing?

    Je kunt altijd in bezwaar gaan tegen een besluit van het AFK. We hebben een regeling voor bezwaarprocedures en een onafhankelijke bezwaarcommissie onder leiding van een jurist. De bezwaarprocedure vind je hier. 

  • Als mijn aanvraag is toegekend, mag ik dan nog projectaanvragen bij het AFK doen?

    Als je aanvraag is toegekend in de regeling Ontwikkeling, is het niet mogelijk om projectsubsidies bij het AFK aan te vragen. Neem alle relevante activiteiten dus op in de aanvraag voor de regeling Ontwikkeling.

  • Ik heb nu een lopende aanvraag in de regeling Projecten Professionele Kunst. Kan ik binnen de regeling Ontwikkeling aanvragen?

    Een lopende aanvraag in de projectenregeling geen belemmering voor het aanvragen voor de regeling Ontwikkeling. Wanneer de aanvraag voor de regeling Ontwikkeling wordt toegekend, zul je de subsidie voor het project dat in de subsidieperiode van de regeling Ontwikkeling valt, terug moeten betalen. Zorg dus dat alle activiteiten die je van plan bent in de subsidieperiode in de begroting staan, ook waarvoor je projectsubsidie krijgt.